Det skriver Bergens Tidende.

– Vi har bordet riggen «West Hercules» i Skipavika, skriver organisasjonen på sin Facebook-side torsdag formiddag.

Riggen som ble bygget i 2008 har ligget lenge i opplag i Gulen i Sogn og Fjordane.

Ifølge Greenpeace Norge selv kom aktivistene seg om bord klokken 07.47 torsdag morgen. I 10-tiden skal de fortsatt være om bord.

Aksjonen er en protest mot Statoils oljeboring i Arktis.

Vest politidistrikt opplyser til BT at de er kjent med aksjonen, og at den har gått så ryddig for seg at politiet ikke har sett det nødvendig å rykke ut.

Skal bore to letebrønner

Seadrill-selskapet North Atlantic Drilling jobber med å få riggen klar til jobb, etter at den ble tildelt Statoil-kontrakt i Barentshavet.

– Vi har valgt denne riggen fordi den er vinterisert og klar til bruk i kalde farvann. Riggen har vi også brukt tidligere, både i Canada og i nordlige deler av norsk sokkel, sa Geir Tungesvik, leder for brønn og boring i Statoil, da kontrakten ble tildelt.

Riggen skal bore to letebrønner for Statoil i sommer. Kontraktene har en totalverdi på drøyt 270 millioner kroner.

Men det vil ikke Greenpeace ha noe av.

– Vårt hovedkrav er at Statoil stopper boring i områder omfattet av den 23. konsesjonsrunden, skriver Greenpeace Norge på Facebook.

View image on Twitter

View image on Twitter
I tillegg til to personer på riggen er det en gruppe aktivister i kajakker i sjøen rundt riggen.
– Vi bruker de virkemidlene vi har for å få Statoil og norske myndigheter til å ta klimasituasjonen på alvor, sier leder for Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, til Teknisk Ukeblad, som skriver at de som er om bord på «West Hercules» skal levere et brev til kapteinen på riggen.
Pressekontakt i Statoil, Morten Eek, sier at aksjonen ikke får noen konsekvenser for selskapet, da riggen ikke skal i aksjon for dem før til sommeren.
– Nå er det ingen aktivitet rundt riggen for oss. Riggen er tildelt kontrakt på å drive to letebrønner for Statoil i 2018, med opsjon på ytterligere fem. Arbeidet skal starte i løpet av sommeren, sier Eek til BT.

Har anket klimasøksmål

Miljøorganisasjonene Greenpeace og Natur og Ungdom gikk i fjor til sak mot staten fordi de mente oljelisensene regjeringen delte ut i Barentshavet gjennom 23. konsesjonsrunde, var ulovlige. Miljøorganisasjonene tapte søksmålet, men har anket saken.

Til aktivistenes krav om å stanse boring, svarer Eek:

– Statoil gjennomfører leteplaner som er i tråd med de forpliktelser vi har som lisenshavner i Barentshavet. Vi har søkt om og har fått tildelt leterettigheter som norske myndigheter har åpnet for på norsk sokkel. Vi forholder oss til avtalen vi har med norske myndigheter, sier Eek, som oppfordrer dem som vil demonstrere til å gjøre det i trygge og forsvarlige former.

Ifølge Miljødirektoratet har Statoil har søkt om å bore tre brønner i Barentshavet med «West Hercules» i andre og tredje kvartal 2018.