Tore Gjedebo og familien selger seg ut av Hitecvision. Arkivfoto: Jon Ingemundsen

Gjedebo har solgt seg ut av Hitecvision

Tore Gjedebo har solgt familie-aksjene i Hitecvision til Anders Christian Wilhelmsen og hans søsken for opp mot 800 millioner kroner.

Gjedebo-familiens salg skjer etter lang tids uenighet med Hitecvisions toppsjef og andre hovedaksjonær Ole Ertvaag.

Avtalen ble undertegnet tirsdag, og gjør Anders Christian Wilhelmsen og hans søsken til storeiere i Hitecvision. Dermed blir Wilhelmsen-familiens investeringsselskap Watrium kontrollerende eier av forvaltningsselskapet sammen med Ole Ertvaag.

– Jeg tror at det er rett for oss som familie og for Ole. Nå er vi glad for å ha funnet en ny, god eier, sier Tore Gjedebo til Dagens Næringsliv.

800 millioner

Hitecvision med hovedkontor i Stavanger forvalter tilsammen fem fond med en kapital på over 45 milliarder kroner investert i olje- og gassindustrien. Det gjør Hitecvision størst i den norske oppkjøpsbransjen.

Ifølge Dagens Næringsliv, vil Tore Gjedebo og Gjedebo-familien få rundt en halv milliard kroner i kontanter utbetalt for sin eierandel. I tillegg kan Gjedebo få minst 300 millioner kroner ekstra om visse inntjeningsmål nås. Disse er blant annet knyttet til et nytt fond som er under etablering av Hitecvision.

Som 26-åring fikk Ole Ertvaag jobb som finansdirektør i Jon Gjedebo sitt oljeserviceselskap Hitec. Der jobbet han helt til det svært vellykkede selskapet ble solgt til National Oilwell i 1999. Gjedebo og Ertvaag fortsatte samarbeidet med å etablere oppkjøpsfondet Hitecvision i 2002. Sammen eide de Real Capital, som har 61 pst eierandel i Hitecvision.

– Vemodig

Ertvaag sier til Dagens Næringsliv at samarbeidet med Gjedebo-familien er en suksesshistorie. Sammen har de skapt et forvaltningsmiljø fra null til 50 milliarder kroner. Nå er et 30 år langt samarbeid over.

– Jeg har vært sammen med Jon og familien siden jeg var 26 år. Det er 30 år. Det er på mange måter vemodig. Jeg har hatt en drøss med jobber, men alle sammen med Jon Gjedebo og hans familie, sier Ertvaag til Dagens Næringsliv.

Nytt bærekraftsfond

Tore Gjedebo skal blant annet bruke pengene til etableringen av et nytt bærekraftsfond kalt Playbook 17 etter FNs 17 bærekraftsmål. De er nå i en prosess hvor kapital skal hentes inn.

– Det blir spennende å etablere et nytt fond. Vi håper å hente inn 150–200 millioner dollar. Vi opplever positiv interesse fra investorer og håper å komme i mål i løpet av sommeren, sier Gjedebo til Dagens Næringsliv.

Wilhelmsen og hans søsken er barn av rederen Anders Christopher Wilhelmsen. Familien har solgt seg ut av rederivirksomheten i Awilhelmsen, og Watrium er i dag et finansielt investeringsselskap for familien. Selskapet hadde nær 3,3 milliarder kroner i bokført egenkapital ved inngangen på fjoråret.