Helikoptertrafikken til og fra helikopterbasene på Flesland, Stavanger, Florø, Kristiansund og Brønnøysund har stått fast i dag. Nå går man over til manuell registrering for å få helikoptrene i luften.

Statoil sier klokken 15 i dag at opp mot 1400 personer hos dem er rammet av helikopterstansen. Halvparten er fast på land og den andre halvparten venter på plattformene. Selskapet kan ikke si noe nytt om når problemene løser seg, men at man må påregne forsinkelser og at de vil forplante seg ut over morgendagen.

– Helikoptertrafikken har stått i hele dag og det jobbes for øyeblikket med å løse problemene, sier Morten Eek i Statoil.

Manuell avvikling

Problemene har oppstått i datasystemene og skyldes en foreløpig ukjent feil. Problemet rammer ikke bare Statoils avganger, men alle som skal transporteres ut til plattformene fra de ulike helikopterbasene.

Nå jobbes det med å få systemet opp og i mellomtiden ser Statoil på muligheter for å avvikle trafikken manuelt.

– Da må vi i tilfelle gå over til passasjerlister og manuelle registreringer. Det er selvsagt en mer tidkrevende prosess, sier Eek.

Aker BP får alle ut og hjem

Aker BP skal etter planen få ut og hjem alt av mannskap som hadde planlagte avganger i dag, det forteller Ole Johan Faret i Aker BP til Sysla.

– Vi har hatt 14 planlagte avganger i dag. Det har selvsagt vært hektisk med manuell registrering, men vi har ikke hatt mer enn to timers forsinkelser. Planen er at alle avgangene skal gå i løpet av dagen og kvelden.

Hundretalls personer rammet

Helikopterstansen får konsekvenser for bytte av personell som skal av og på skift på plattformene. Vanligvis har Statoil 40 avganger fra fastlandet, men utfordringene gjør at de med manuell registrering bare klarer halvparten.

– Målet er at vi skal klare å avvikle halvparten av turene i løpet av dagen. Det utgjør omtrent tyve flygninger. Vi må påregne at det blir noen forsinkelser i dag og i morgen, forteller Eek.

For Statoil sin del er det snakk om et hundertalls personer på de ulike basene som er rammet av helikopterstansen, i tillegg til personell som skal tilbake til fastlandet fra plattformene.