Maria-feltet i Norskehavet var tyske Wintershalls store prestisjeprosjekt på norsk sokkel, men har blitt en gigantisk nedtur for oljeselskapet.

Feltet ble satt i drift like før nyttår i 2017, om lag ett år tidligere og 20 prosent rimeligere enn planlagt, men siden har det gått verre. I februar ble feltet stengt på grunn av lav produksjon. Ifølge Dagens Næringsliv er oljereservene redusert med 71 prosent, fra 207 millioner til 60 millioner fat. Årsaken er at det er vanskeligere å få opp oljen enn ventet.

Wintershall

  • Tysk oljeselskap med hovedkontor i Kassel
  • Eid av kjemigiganten BASF
  • Etablert på norsk sokkel i 2006
  • 500 ansatte i Norge
  • Operatør for feltene Brage, Vega og Maria, som er i produksjon
  • Også operatør for Nova-prosjektet
  • Skal slås sammen med DEA

Problemene førte til at selskapet i fjor skrev ned Maria-feltets verdi med 186,6 millioner dollar, viser årsregnskapet som nylig ble sendt inn til norske myndigheter. Summen tilsvarer 1,5 milliarder kroner med fjorårets dollarkurs.

– Ettersom Maria-feltet har levert dårligere enn ventet, og på grunn av myndighetenes oppdaterte ressursanslag, ble verdien skrevet ned. I løpet av feltets levetid har vi ambisjoner om å produsere alle de utvinnbare fatene på feltet, som skissert i utbyggingsplanen. Vi jobber hardt med tiltak for å bedre produksjonen på Maria-feltet, skriver kommunikasjonssjef Stefan Leunig i en e-post til Sysla.

Oppstart i det blå

I et intervju med Sysla i forrige uke la ikke konsernsjef Mario Mehren skjul på at han er misfornøyd med Maria-feltets utvikling.

– Det som har skjedd, er skuffende. Vi vet at det er risiko knyttet til grunnforholdene på olje- og gassfelt, men det er en nedtur når risikoen materialiserer seg på denne måten. Jeg ville foretrukket at det ikke skjedde, men nå må vi se framover, sa konsernsjefen.

Det er nå uvisst når feltet kan komme tilbake i drift.

– Det kommer litt an på resultatene av undersøkelsene vi gjør nå. Det er viktigere at vi tar de riktige beslutningene på lang sikt enn at vi kommer fortest mulig i gang igjen. Oljen er der – vi må bare finne ut hvordan vi skal få den opp, sa Mehren.

Høyere inntekter

Wintershalls regnskap viser at selskapet i fjor omsatte for 1,7 milliarder dollar, knapt 14 milliarder kroner, i Norge. Det var en oppgang på 42 prosent fra 1,2 milliarder dollar året før. På bunnlinjen ble det et overskudd på 332,5 millioner dollar, 2,7 milliarder kroner, før skatt. Også det var en kraftig oppgang fra 123 millioner dollar i 2017.

Selskapet ønsker ikke å kommentere de finansielle resultatene for Norge spesifikt.

Selskapet investerer om lag 20 milliarder kroner på norsk sokkel i årene fra 2017 til 2020.

“Denne strategien illustrerer selskapets engasjement i Norge, en vekstregion som vil bli enda viktigere etter fusjonen mellom Wintershall og DEA er gjennomført. Norge utgjør mer enn en tredjedel av Wintershalls globale letebudsjett,” skrev selskapet i forbindelse med sin kapitalmarkedsdag i mars.

Fusjon snart i mål

I desember 2017 ble det kjent at Wintershall og den tyske konkurrenten DEA skal slås sammen. Fusjonen har gått treigere enn ventet, men nærmer seg nå målstreken.

Sammenslåingen skal fullføres innen utgangen av juni.