Dagens nyhetsbrev

Da president Donald Trump tirsdag i forrige uke besluttet å trekke USA ut av atomavtalen med Iran, hjalp han samtidig oljeprisen opp godt over to prosent, skriver analytiker Marit Øwre-Johnsen i DNB Markets i en morgenrapport mandag. Mandag ettermiddag ligger prisen godt over 77 dollar fatet.

Prisutviklingen på nordsjøolje har fra tirsdag hatt en samlet vekst på 1,73 prosent siden meldingen kom fra Washington. Bare siden starten av mars har oljeprisen steget 20,5 prosent og nå peker pilene i retning 80 dollar fatet.

– En kansellering av avtalen betyr i praksis en gjeninnføring av sanksjonene som ble opphevet i 2015, skriver Øwre-Johnsen.

Dette betyr, ifølge rapporten, at alle amerikanske selskaper må avslutte sine kontrakter med iranske selskaper innen en periode på tre til seks måneder. Om europeiske land som ikke ønsker å trekke seg fra avtalen allikevel vil gjøre det, er enda ikke sikkert.

– Frankrike, Tyskland og Storbritannia har gjort det klart at de ønsker å beholde atomavtalen med Iran, men er i en vanskelig skvis, der risikoen for å bli utestengt fra det amerikanske markedet vil veie tungt mot videre import fra Iran.

 

Tap av 43 prosent av iransk oljeproduksjon

Ifølge Financial Times forventer investorer et tap på omtrent en million fat olje produsert hver dag som følge av sanksjonene mot Iran. Dette er ifølge avisen 43 prosent av den totale oljeproduksjonen i landet.

– De geopolitiske spenningene kommer på toppen av et allerede stramt oljetilbud, og gjør markedet mer sårbart for økt usikkerhet. Samtidig murrer risikobildet flere steder. Urolighetene mellom Jemen og Saudi-Arabia har tiltatt den siste tiden og søndag denne uken er det duket for presidentvalg i Venezuela, skriver Øwre-Johnsen.

Økt kontantstrøm for oljeselskapene

At prisene på råvaren stiger hjelper selvsagt på aksjekursen til oljeselskapene. Siden starten på 2018 har indeksen S&P 500 steget nærmere 1,86 prosent. Til sammenligning har S&P Energy vokst med hele 5,26 prosent i samme periode. Energitunge Oslo Børs har vist en oppgang på 7,31 prosent.

Illustrasjon: Adrian B. Søgnen

Ritu Vohora, investeringsdirektør hos M&G Investments, sa nylig til Financial Times at størrelsen på kontantstrømmen til de største oljeselskapene trolig ville overgå de foregående tolv årenes kontantstrømmer. Årsaken ligger i en stadig høyere oljepris, kostnadskutt og effektivisering.

– Noen selskaper tjener mer i dag ved en oljepris på seksti dollar enn når oljeprisen var 100 dollar fatet. Selskapene budsjetterer for å overleve femti dollar fatet, sier Vohora til Financial Times.