Den veier nesten 13.000 tonn, er 140 meter lang og inneholder alt av utstyr som trengs for at 500 personer kan bo der samtidig. Onsdag ble boligkvarteret til Johan Sverdrup rullet ut av byggehallen hos Kværner i Leirvik på Stord.

– Vi har ikke lagt oss på noen luksuriøs standard, men den er god, blant annet med veldig gode treningsfasiliteter. Så på en måte kan man vel kalle det et hotell. Plattformen inneholder også et stort og fint kontrollrom hvor det er lagt ned mye arbeid for å sikre sikre at det blir en så effektiv arbeidsplass. Jeg tror nok de som skal bo her vil være veldig fornøyde, sier prosjektleder for boligplattformen, Aud Lisbeth Hove.

Med 560 sengeplasser har plattformen også plass til like mange gjester som flere av Norges største hoteller.

Første glimt av dagslys

Kontrakten for oppdraget ble tildelt i juni 2015, og arbeidet har pågått i byggehallen siden april i fjor. Men nå har altså boligplattformen, som vil utgjøre en av fire plattformer ved Johan Sverdrup, sett dagslys for første gang. Ved hjelp av en konstruksjon bestående av blant annet 1740 hjul, rullet giganten ut av hallen og opp på Aker Kværners lekter.

En møysommelig jobb som klokket inn på 11 timer.

– Vi hadde en veldig vellykket operasjon. Dette er den største konstruksjonen jeg har vært med å flytte på, og det var en veldig nøye planlagt. Vi har gjennomført mange beregninger, verifikasjoner og sikkerhetskontroller i forkant, så vi hadde god kontroll, forteller Hove.

Plattformen er bygget av K2JV, et joint venture mellom Kværner og amerikanske KBR. I februar 2019 fraktes den ut til feltet ved hjelp av verdens største fraktefartøy, Pioneering Spirit.  Boligkvarteret er imidlertid ikke ferdig ennå. Foreløpig er det kun hjelpesystemdelen og de første to etasjene av boligmodulen som står på lekteren. Det skal videre løftes på plass fem etasjer til av boligdelen.

Sverdrup-feltet er forventet å gi mellom to og tre milliarder fat. Det skal bygges ut i flere faser, hvor den første skal startes opp i 2019. Neste fase – og full produksjon – skal være i gang i 2022.

Tidligere i år ble den første synlige delen av Johan Sverdrup satt på plass, da 26.000 tonn stål ble senket ned på Utsirahøyden. Foto: Jan Arne Wold/Statoil/NTB scanpix

Statoil trenger kun en oljepris på kun 25 dollar per fat for å gå i pluss. I september meldte oljeselskapet at utbyggingen blir 5 milliarder billigere enn antatt.

Kostnader i fokus

–  Vi jobber hele tiden med å forbedre og forenkle for å få ned kostnadene, også for boligkvarteret. Et konkret eksempel er det vi har gjort med de 450 kabinene. Vi har benyttet Statoils standardkabin, og hadde  i forkant planlagt hvordan utformingen skulle være i detalj. Dette har gjort gjennomføringen av byggingen effektiv og rask, noe som har gitt lavere kostnader. Generelt har det vært god planlegging gjennom hele prosjektet, og vi ligger foran det opprinnelige tidsskjemaet, forteller prosjektlederen.

Prisen er imidlertid høyere enn break even-prisen meldt på Oseberg Vestflanken 2 og Troll Future. De to prosjektene har henholdsvis under 20 dollar og det finansdirektør i Statoil, Hans Jakob Hegge, beskriver som langt, langt, langt under 20 dollar per fat i balansepris.

I april i 2015 ble det varslet at Johan Sverdrup-feltet ville bli 10 milliarder dyrere enn antatt. Da var investeringene knyttet til første byggetrinn på nærmere 120 milliarder kroner. Men bare måneder etter var estimatet nedjustert til 114 milliarder kroner. Ett år etter var prisen beregnet til 99 milliarder kroner.