Mandag morgen kom Aasta Hansteen-slepet frem til feltet vest av Bodø (klikk under for å lese mer om ferden dit).

Dette er saken

Hvis du vil lese deg opp på hva som har skjedd så langt, har du en oversikt over dekningen vår her – de nyeste sakene øverst:

Umiddelbart etter at den over 100.000 tonn tunge farkosten (med ballast) var stoppet i riktig posisjon, ble det besluttet å gå i gang med å ankre opp den 339 meter høye plattformen.

Se live-dekningen vår av de to første dagene av slepet her!

Her sender Skandi Skansen ned ROV-en. Foto: Morten Person, Statoil

Skandi Skansen sendte ned ROV-en, som er en fjernstyrt undervannsfarkost med kamera og robotarmer som kontrolleres fra skipet, og fant kjettingen som er festet i den første forankringslinen på  1300 meters dyp.

Her finner de den første kjettingen. ROV-bilde fra Skandi Skansen. Legg merke til dybden.

Denne ble hentet opp (les mer om hvordan dette fant sted her) på dekket til Skandi Skansen.

Olympic Zeus til pers

Mandag kveld jobbet de fortsatt med å feste den første ankerlinen, men i natt lyktes de med å få koblet det første ankeret sammen med plattformen.

Jobben ble gjort på dekket om bord på DOF-skipet Skandi Skansen, før de låret ankerlinen ned i sjøen igjen og fortsatte med neste, som Olympic Zeus har hentet opp i dag.

Kaptein Rune Nilsen fulgte arbeidet fra broen på Skandi Skansen i natt, da han tok dette bildet.

Begge disse skipene lå og ventet på feltet da Aasta Hansteen-plattformen ankom mandag.

Mens tre av de fem slepebåtene som tauet giganten til feltet holdt plattformen i ro, har mannskapet på Skandi Skansen og Olympic Zeus samarbeidet om å få på plass ankrene.

– Det forventes at den andre ankerlinen er ferdig koblet i ettermiddag, sier Helge Hagen.

To skip forlater feltet

Han er prosjektleder for marine og subsea i Statoil, og har det overordnede ansvaret for alle marine operasjoner, også slepet av den enorme plattformen.

Tirsdag besøkte det første helikopteret Aasta Hansteen-plattformen etter at de kom frem til feltet. Foto: Statoil

Det var først og fremst været som kunne satt en stopper for oppankringen da de først var ankommet feltet.

– Det ser per nå ut for å være arbeidsvær utover uken, sier Hagen.

I dag vinker teamet på feltet farvel til skipene Siem Opal og Normand Ranger, som har vært med å slepe plattformen fra Stord.

– De ble koblet fra i går, og går etter planen fra feltet i dag, sier Hagen.

Klikk på faktaboksen under for å se live-dekningen vår av de to første dagene av det spektakulære slepet!

Hundreårsstorm

Normand Prosper, Skandi Vega og Skandi Iceman skal holde plattformen på plass frem til 9 av 17 ankerliner er koblet opp.

Oversikt tirsdag. Illustrasjon: Statoil

Med ni liner koblet opp vil plattformen være klar for en hundreårsstorm.

Allerede med tre liner på plass er den klar for en ettårsstorm, og en tiårsstorm med seks liner på plass, ifølge Statoil

Så snart de 17 ankrene er festet, kommer Subsea 7-skipet Seven Arctitc til feltet for å feste stigerørene som nå ligger på havbunnen.

Skal montere bunnramme

– Den ligger per nå an til å kunne være på feltet cirka 5. mai, etter å ha mobilisert for Aasta Hansteen i Sandnessjøen cirka 2. mai, sier Hagen i Statoil.

På morgenkvisten tirsdag kom Normand Ranger til plattformen for å levere noe utstyr. Foto: Jan Ove Telle

Seven Arctic skal installere havbunnsrammen til Snefrid Nord.

– Også denne bunnrammen er bygget av Aker Solutions i Sandnessjøen, som har levert bunnrammene til Aasta Hansteen og skal levere til Johan Castberg, sier Hagen.

Under ser du live-dekningen vår fra mandag, den første dagen på feltet. Her finner du bilder og video samt informasjon fra operasjonen. Dekningen av de to første dagene finner du ved å klikke her.

 

Live Blog Følg oppankringen av Aasta Hansteen-plattformen
 

window.cilAsyncInit = function() { cilEmbedManager.init() }; (function() { if (window.cilVwRand === undefined) { window.cilVwRand = Math.floor(Math.random()*10000000); } var e = document.createElement(‘script’); e.async = true; var domain = (document.location.protocol == ‘http:’ || document.location.protocol == ‘file:’ ) ? ‘https://cdnsl.coveritlive.com’ : ‘https://cdnslssl.coveritlive.com’; e.src = domain + ‘/vw.js?v=’ + window.cilVwRand; e.id = ‘cilScript-f326fd4579’; document.getElementById(‘cil-root-stream-f326fd4579’).appendChild(e); }());