Både de ansatte i Vår Energi og ExxonMobil ble i dag orientert om en av de største transaksjonene på norsk sokkel noensinne. Vår Energi betaler rundt 38 milliarder kroner for andelene til ExxonMobil, ifølge DN.

Kjøpet av de gjenværende andelene til den amerikanske giganten ExxonMobil på norsk sokkel vil gjøre Vår Energi til det nest største selskapet på norsk sokkel med en produksjon på mellom 300.000 og 350.000 fat per dag.

Det er rundt dobbelt så mye som den samlede produksjonen i dag fra Aker BP, skriver DN.

I juni ble de ansatte i ExxonMobil Norge informert om at det er satt i gang en prosess for å selge selskapets eierandeler på norsk sokkel, og i august opplyste ikke navngitte kilder til nyhetsbyrået Reuters  at selskapet  konferererte med flere operatører i Nordsjøen for å lodde interessen for sine verdier.

Norges første funn

ExxonMobil er verdens største uavhengige oljeselskap og har vært til stede på norsk sokkel helt siden starten. Det aller første oljefunnet her til lands ble gjort av selskapet i 1967. Balder-funnet var imidlertid lite og ble først bygd ut i 1999.

I 2017 solgte ExxonMobil sine egenopererte felt på norsk sokkel til Hitecvision-eide Point Resources. Selskapet fusjonerte senere med Eni Norge og fikk navnet Vår Energi.

Oppbyggingen av Vår Energi har vært en gedigen suksess for Ole Ertvaag-ledede HitecVision. Ifølge Dagens Næringsliv har oppkjøpsfondet i Stavanger en urealisert gevinst på rundt 10 milliarder kroner på oppbyggingen av Vår Energi.

Største handelen

Nå skal altså resten av selskapets virksomhet i Norge være solgt for mellom 36 og 38 milliarder norske kroner.  Det gjør det til det største private salget på norsk sokkel noensinne.

Opplysningene om transaksjonen er ikke bekreftet av noen av selskapene.

ExxonMobil selger seg ut for å satse på skiferolje i USA og nye prosjekter i andre deler av verden, som Guyana, Papua Ny-Guinea, Brasil og Mosambik.

Fortsatt store

Til tross for at selskapet solgte sine egenopererte felt har det vært blant de største aktørene på norsk sokkel. I fjor omsatte ExxonMobil for drøyt 30 milliarder kroner på i Norge.

Selskapet har blant annet eierandeler i felt som Statfjord, Snorre, Åsgard og Sleipner. Grane var det mest innbringende feltet i fjor og ga inntekter på 5,5 milliarder kroner, viser selskapets årsrapport for 2018.

Hør podkast om oljegiganter som forlater norsk sokkel: