Skip og skip, Fru Blom. Det ligger til sjøs, og det har jo baug og akterspeil på en måte. Men det ligger alltid til ankers, 120 meter over havbunnen.

Det er helt ok at skipet ikke seiler sin vei. Det er nemlig en gullgruve akkurat der det ligger. Aftenbladet var ombord i noen timer, og da ble det produsert olje for kanskje 1 million dollar.

Dette er FPSO Peregrino, 85 kilometer utenfor kysten, vest av Rio de Janeiro i Brasil.

FPSO Peregrino er et prosesseringsskip for olje. Og det viktigste Equinor eier i Brasil.

FPSOen er et flytende oljeprosess-anlegg som også lagrer oljen før tankskip kommer og frakter den til markedet. Det skjer omtrent en gang i uken. Foto: Anders Minge

En drømmejobb

Kjersti Torgersen (48) fra Randaberg er ombord for andre gang. Men hun kommer til å være her ofte de neste årene. Hun er nemlig helt fersk produksjonssjef i Equinor Brasil.

Hvorfor i all verden vil noen reise til Rio?

Hun smiler godt.

– Jeg var utrolig heldig som fikk denne muligheten. Det er akkurat denne typen jobb jeg ønsket meg, og at den i tillegg var i utlandet! Det var rene kinderegget for meg.

I disse varne farvannene er overlevingsdrakten som er obligatorisk i Norge, unødvendig her i Brasil. Men sikkerheten tas selvsagt like alvorlig her som hjemme. Helikopterturen fra basen tar 25 minutter. Foto: Anders Minge

Peregrino-feltet er foreløpig det eneste produserende feltet i Brasil der Equinor er operatør.

– Men vi er operatør på to andre felt som er under utvikling, og det mest spennende er Carcará-feltet. Her er det gjort svært lovende funn, og det kommer til å bli produksjon der. Men først og fremst skal vi utvikle Peregrino-feltet med fase to. I dag er det to brønnhodeplattformer som forsynet FPSOen med olje, men i slutten av 2020 starter plattform nummer tre, og da vil produksjonen her øke.

Variert bakgrunn

Torgersen har jobbet i Equinor i 22 år, og har en variert bakgrunn. Hun har jobbet med kommunikasjon, vært vedlikeholdssjef og nå sist plattformsjef på Visund. Den siste turen dit hadde hun i januar. Men nå er Nordsjøen byttet ut med Rio de Janeiro.

Og først og fremst FPSO Peregrino. Her er det langt flere innleide enn det som er vanlig på Equinor-installasjonene på norsk sokkel. Av 145 er mellom 10 og 15 fast ansatt i Equinor, i ulike lederstillinger.

– Det å få Equinor sin bedriftskultur og tankegang inn i hele organisasjonen er en ekstra dimensjon her i forhold til å jobbe hjemme, sier Torgersen. – Arbeidslivs-kulturen i Norge og Brasil er veldig forskjellig. Vi har nok en større åpenhet og mer delaktighet for ansatte enn man er vant til her i Brasil.

Snart skal produksjonsskipet bli enda mer lønnsomt. 40 dollar fatet er kravet for at den nye investeringen skal lønne seg. Nå er prisen 70 dollar fatet. Foto: Anders Minge

Prosessering

Skroget til FPSOen ble opprinnelig bygget som et tankskip i Singapore i 2010. Men den likner lite på et tankskip i dag. På alle dekk er det stappfullt av rør og maskineri av ulike slag.

Det er relativ tung olje som hentes opp. Derfor er det en utfordring å utskille oljen fra vann og gass, men det er nettopp det som skjer i prosesseringen. Det finnes to parallelle prosessanlegg, hver med en kapasitet på 50.000 fat olje per dag. Topp produksjon på 100.000 fat ble oppnådd i 2013, men produksjonen har falt de siste årene. Det siste kvartalet var gjennomsnittlig dagsproduksjon 58.000 fat.

– Når den tredje plattformen kommer på plass neste år, vil produksjonen igjen stige opp mot 100.000 fat, sier Torgersen.

Det er ingen nordmenn som er ansatt på produksjonsskipet. Kjersti Torgersen skal lære seg portugisisk så raskt som mulig. Foto: Anders Minge

Lønnsomt

Da Equinor besluttet å investere i en tredje plattform i Peregrino, regnet selskapet ut en break even, altså at inntektene ville dekke utgiftene, med en oljepris på 40 dollar fatet. I dag er den 70 dollar.

Tar man utgangspunkt i gjennomsnittlig produksjon siste kvartal, og dagens oljepris, produserer altså Peregrino olje for fire millioner dollar i døgnet. Inntektene deles mellom Equinor (60 prosent) og partneren på feltet, det kinesiske selskapet Sinochem Group.

– Møtet med Brasil har vært fantastisk, sier Kjersti Torgersen. – Alle er vennlige og gjestfrie. Foto: Anders Minge

Bare positivt

For Kjersti Torgersen har møtet med Brasil vært utelukkende positivt.

– Alle er så gjestfrie og hjelpsomme her! Det er fantastisk, egentlig. Jeg gleder meg veldig til fortsettelsen.

Snart kommer også ektemannen Terje Torgersen til Rio. Han er ansatt i Aibel. Også yngstesønnen Andreas på 15 år ser fram til å bo på Ipanema, og gå på den internasjonale skolen.

Familien har også tidligere levd expat-livet, i fem år i Houston, Texas.