11. mai ble det kjent at den franske energigiganten Engie (tidligere GDF Suez) selger olje- og gassvirksomheten til britiske Neptune Energy og kinesiske CIC.

En betydelig del av virksomheten har vært på norsk sokkel.

Comeback?

Samme dag som salget ble kjent, skrev konsernsjef Isabelle Kocher i Engie-gruppen et avskjedsbrev til statsminister Erna Solberg, der hun personlig informerer om salget.

“Transaksjonen er i tråd med Engie-ledelsens strategiske mål om økt satsing på lavkarbonaktiviteter og mindre eksponering for råvarepriser,” skriver Kocher i brevet, som Sysla har fått.

Det er imidlertid ikke sikkert dette blir det siste man ser til selskapet her til lands.

I et følgebrev skriver nemlig Maria Moræus Hanssen, den norske toppsjefen for Engies petroleumsvirksomhet, at selskapet har et ønske om å investere i Norge på et senere tidspunkt.

Fornybart

“Med denne transaksjonen, som selvsagt må godkjennes av norske myndigheter, selger Engie seg ut av norsk sokkel, men selskapet håper å finne nye investeringsmuligheter i den norske energisektoren,” skriver hun.

Moræus Hanssen er for tiden på ferie, men kommunikasjonsrådgiver Cathrine Andresen i Engie Norge bekrefter at det kan bli aktuelt for selskapet å se på nye muligheter i Norge.

– Det finnes imidlertid ingen konkrete planer akkurat nå. Hvis det blir aktuelt å investere mer i Norge, vil det bli innen fornybar energi, sier Andresen.

– Engie-gruppen er i vekst. Dersom det dukker opp muligheter, vil det helt klart være interessant. Selskapet har en lang og god relasjon til Norge, sier hun.

Ingen ny nedbemanning

Selv om Engie selger olje- og gassvirksomheten, blir ikke selskapet helt borte fra norsk sokkel. Konsernet eier nemlig leverandørbedriften Fabricom, og vil gjennom den indirekte fortsatt være en del av norsk oljebransje.

Det er ventet at Neptun-salget vil gjennomføres i første kvartal neste år.

Cedric Osterrieth, sjef for Engie Norge, har tidligere sagt til Sysla at salget ikke vil medføre nedbemanning.

– Kjøperne har vært godt informert om den prosessen vi har gått gjennom, og de vil ikke sette i gang en ny omorganisering, sa han da salget ble kjent.