Det har lenge vært kjent at den franske energigiganten Engie (tidligere GDF Suez) ønsker å kvitte seg med olje- og gassvirksomheten.

Bakgrunnen er at selskapet vil gå i en grønnere retning.

Nå har Engie lyktes med å finne nye eier. De ansatte i Norge ble først informert gjennom en e-post torsdag ettermiddag.

– Dette er en god dag. Det har vært mye hardt arbeid for å komme hit, sier Cedric Osterrieth, sjef for Engie Norge, til Sysla.

– Engie har lenge gjort det klart at de vil selge seg ned i olje, og dermed har det vært et spørsmålstegn bak virksomheten vår. Nå får vi klargjort situasjonen. Det er veldig positivt, sier Osterrieth.

Han har akkurat gjennomført et allmøte med de ansatte på Forus. Parallelt ble det avholdt tilsvarende møter ved selskapets øvrige kontorer rundt om i verden.

Cedric Osterrieth. Foto: Jon Ingemundsen

– Lettelse

Det er det britiske investeringsselskapet Neptune Energy som nå blir hovedeier i Engie Exploration & Production International.

Selskapet er totalt verdsatt til 4,7 milliarder euro, og Neptune kjøper Engies 70 prosent store eierandel i datterselskapet.

Selskapet forventer at oppkjøpet vil ha virkning fra første kvartal 2018.

John Kristian Loftås, som er tillitsvalgt for Nito i Engie, forteller at de ansatte er fornøyd med at oppkjøpet nå sluttføres.

– Det har vært rykter om salg lenge. Jeg tror de fleste er lettet over at det er kommet en løsning, sier Loftås.

Det inntrykket har også Osterrieth.

– Vi får nå eiere med ambisjoner innen olje og gass. Det tror jeg motiverer våre ansatte for framtiden, sier han.

270 ansatte i Norge

Allerede i fjor høst kom de første meldingene om at Neptune var blant selskapene som var interessert i Engies petroleumsvirksomhet.

Før salget eier Engie-gruppen 70 prosent av Engie Exploration & Production International, mens kinesiske China Investment Corporation (CIC) eier de øvrig 30 prosentene.

Som en del av den ferske avtalen øker CIC sin eierandel til 49 prosent, mens Neptune vil inneha majoriteten med de resterende 51 prosentene.

– Det ligger imidlertid litt fram i tid at dette formelt kommer i orden, sier Osterrieth.

Ingen ny omorganisering

I Norge har Engie i dag drøyt 270 ansatte, etter at selskapet i fjor for første gang måtte gjennomføre en nedbemanning her til lands.

Selskapet satte senere i gang en prosess for å redusere staben ytterligere, blant annet ved å tilby tidligpensjon til alle ansatte fra 58 år og eldre.

Det ble også varslet andre endringer – blant annet flytting av jobber internt i konsernet. Omorgansieringen ble avsluttet tidlig i mai.

Totalt har 30 medarbeidere forlatt selskapet siden begynnelsen av 2016 – færre enn ventet da prosessen ble satt i gang.

Ifølge Osterrieth vil oppkjøpet ikke medføre noen ny nedbemanning.

– Kjøperne har vært godt informert om den prosessen vi har gått gjennom, og de vil ikke sette i gang en ny omorganisering, sier han.

På verdensbasis har Engies olje- og gassvirksomhet 1875 ansatte og en årlig produksjon på 55,5 millioner fat oljeekvivalenter.