Siste: Martin Linge-plattformen er på plass i Stavanger. Nå venter et stort arbeid for å kartlegge tilstanden til Asia-prosjektet som har gått på en kjempemessig kostnadssprekk på 12,2 milliarder kroner.

Plattformen kommer fra Sør-Korea og er nå på vei inn til Stavanger, nord for Kvitsøy. I morgentimene skjærtorsdag var den synlig fra stuevinduene i Skudeneshavn, skriver Stavanger Aftenblad.  Kolossen vil seile inn Byfjorden, langs Rennesøy og forbi Randaberg til Worley Parsons Rosenberg verft i Stavanger.

Fakta

MARTIN LINGE

  • Funnår: 1975.
  • Hvor: Olje- og gassfelt nær grensen til britisk side i Nordsjøen, 42 kilometer vest for Oseberg.
  • Oppstart: Andre kvartal 2018.
  • Vanskelig: Kompleksiteten har gjort at det har tatt over 40 år før feltet kommer i produksjon
  • Størrelse: Anslås å inneholde 255 millioner fat oljeekvivalenter utvinnbar olje og gass.
  • Operatør: Statoil, overtok etter Total 19. mars 2018.
  • Overskridelser: 25,6 milliarder 2011-kroner da utbyggingsplanen ble godkjent i 2012. Dette tilsvarte 29, 1 milliarder kroner (2017-kroner) Siste oppdatering i fjor høst viste en økning til 41,3 milliarder kroner (2017-kroner). En økning på 42 prosent.
Observante sjeler langs Jæren kan ha sett installasjonen allerede tirsdag. Linge-plattformen blir fraktet om bord på skipet «Black Marlin» som har seilt med plattformmodulene fra Asia til Stavanger.

Ventet på bedre vind

Tirsdag kveld kom den til Solakysten , men på grunn av økende vind fortsatte skipet videre nordover mot Bergen og snudde der for å komme inn til Stavanger etter at vinden hadde løyet.

Skjærtorsdag er fartøyet i ferd med å seile inn Byfjorden til Rosenberg.

Total E&P ledet Martin Linge-prosjektet fram til forrige uke da Statoil overtok operatørskapet. Installasjonen, som nå ligger like utenfor Stavanger med to gigantmoduler, har vært flere år forsinket og har store overskridelser.

Seks ganger stortingsskandalen

Det er ikke full oversikt over tilstanden modulene har etter byggingen ved Samsung-verftet i Sør-Korea. Kostnadssprekken ser ut til å passere 12 milliarder kroner. Det er seks ganger mer enn kostnaden på skandaleombyggingen av Stortingets garasje- og postmottak.

Les også: