Utenfor Statoils forretningssenter på Forus svetter to slappe «isbjørner» i 22 varmegrader. Greenpeace protesterer mot olje- og gassutvinningen Statoil står for. For siste gang.

Innenfor gjør konsernsjef Eldar Sætre seg klar for å ta selskapet inn i fremtiden – og da må navnet som inneholder «stat» og «olje» vike, mener han og styret.

Tirsdag kveld klokken kvart over åtte sa generalforsamlingen endelig ja til endringen. Onsdag trer det nye navnet i kraft.

– En historisk beslutning, sa leder av generalforsamlingen Tone Lunde Bakker.

Eldar Sætre vil gå inn i historien som konsernsjefen som begravde Statoil til fordel for Equinor. Han er mannen helt på topp i selskapet, sjef for 20.000 ansatte.

– Hvordan kjennes det i dag, Eldar Sætre?

– Jeg skal forlate Statoil og det er et navn som jeg har hatt kjært og hatt et forhold til i så mange år, så da rører det ved mange følelser, sier Sætre til Aftenbladet. Han smiler forsiktig, blir alvorlig.

Alltid Statoils mann

Få har lengre fartstid i selskapet enn Eldar Sætre fra Sandnes. Statoil var bare åtte år da sunnmøringen ble ansatt. Siden har det vært Statoil for Sætre – inntil nå.

– Du har ikke hatt andre jobber enn i Statoil?

– Det er riktig. Foruten noen sommerjobber har jeg kun jobbet i Statoil. 4. August 1980 begynte jeg. Så dette har vært en stor del av mitt liv. Det gjør at det er mange følelser knyttet til hele prosessen, og ikke minst denne dagen. Men jeg håper og tror at det er en beslutning som er bra for selskapet, sier 62-åringen til Aftenbladet.

Under generalforsamlingen måtte han se og høre den ene etter den andre representanten fra ansatte med aksjer i selskapet ta ordet og kritisere prosessen i forbindelse med navneendringen (se lenger ned i saken).

– Både jeg og styret må noen ganger fatte beslutninger som møter motstand. For meg handler det om å forsøke å se helheten, se fremover og være i forkant. Det er det viktigste for meg, sa Sætre

– Jeg har vært nesten 38 år i selskapet og er ufattelig glad i Statoil. Men det kan ikke forhindre meg i min stilling å ta denne vanskelige avgjørelsen, sa Sætre.

Styret i Statoil vedtok 14. mars 2018 å foreslå for generalforsamlingen å endre selskapets navn fra Statoil ASA til Equinor ASA. Staten som største eier med 67 prosent av aksjene, sa ja. Dermed ble det flertall.

«Umusikalsk og provoserende»

Per Stein Stamnes, leder Industri Energi Statoil, tok ordet under generalforsamlingen. Han kalte navneendringen «umusikalsk og provoserende».

– Statoil vil i overveiende grad satse på olje og gass i årene som kommer, sa han.

Per Steinar Stamnes i Industri Energi kalte navneendringen «umusikalsk og provoserende». Foto: Anders Minge

Statoil er noe av det stolteste i norsk energihistorie, mener Stamnes. Han snakket om de enorme inntektene som olje og gass har bidratt til.

– Jeg sier klart nei til et navnebytte og håper flere støtter dette, sa Stamnes.

Grasrotopprør blant Statoil-ansatte

Oljearbeider Trond Olsen synes det er trist at Statoil-navnet forsvinner. Foto: PRIVAT

Blant oljearbeiderne som er opprørt over endringen er Trond Olsen, som jobber med automasjon på Kristin-plattformen. Torsdag markerte han at Statoil ble Equinor med å flagge på halv stang hjemme i hagen i Nordhordland.

– Mye historien forsvinner med Statoil-navnet. Jeg har inntrykk av at det handler om å være mest mulig hipp og moderne. For meg er det den gamle oljedråpen som er Statoil-logoen, sier Olsen, som har tatt vare på et flagg fra tiden før 2009 da Statoil endret logo sist.