Aasta Hansteen-dekk. Foto: Statoil/Eva Sleire

Disse oljeutbyggingene har gått på en smell

To prosjekter under utbygging på norsk sokkel sprekker skikkelig.

Dagens nyhetsbrev

Prosjektet som kommer dårligst ut er Totals Martin Linge. Denne utbyggingen har så langt blitt 42 prosent dyrere enn planlagt.

Dette kommer frem i regjeringens forslag til statsbudsjett som ble lagt frem i dag.

I juli bekreftet franske Total i en pressemelding at Martin Linge-feltet ikke kommer i drift før en gang ut i 2019, nær tre år etter opprinnelig planlagt oppstart.

Ifølge budsjettdokumentet fra Olje- og energidepartementet er det byggingen av plattformdekket som driver opp kostnadene i prosjektet, skriver DN.

Det andre prosjektet som får en høyere prislapp enn forventet er Statoils Aasta Hansteen, skriver Aftenbladet.

Men ikke alt blir dyrere. Totalt har de norske utbyggingsprosjektene blitt 14,6 milliarder kroner billigere sammenlignet med anslagene fra utbyggingsplanene da de ble godkjent.

Det er særlig utbyggingen på Johan Sverdrup fase én som bidrar. Investeringen der anslås i budsjettet til å bli 102,6 milliarder, ned 6,9 milliarder siden i fjor og ned 22,1 milliarder totalt, skriver E24. Statoil varslet i sommer at utbyggingen blir 5 milliarder billigere enn tidligere antatt.

Her kan du lese de viktigste nyhetene fra statsbudsjettet.

Få også med deg:

  • Kværner har sikret seg plattformkontrakt i Canada.
  • AkerBP har fått Petroleumstilsynets godkjennelse til at Maersk Interceptor kan bore på Tambarfeltet.
  • Onsdag kveld informerte American Petroleum Institute (API) om at råoljelagrene økte med 3,1 millioner fat i USA forrige uke, skriver Reuters. Økningen kom overraskende, og ga lavere oljepris, skriver E24.
  • Det amerikanske oljeselskapet GE Baker Hughes skal ha vært i samtaler om å kjøpe det norske oljeserviceselskapet Subesa 7. Samtalene ble avsluttet fordi de to selskapene ikke ble enige om prisen, skriver DN.
  • Det norske helikopterselskapet Bristow Norway tapte 348 millioner på tre år. Nå ser selskapet bedring i markedet, skriver Finansavisen.
  • Onsdag kveld informerte American Petroleum Institute (API) om at råoljelagrene økte med 3,1 millioner fat i USA forrige uke, skriver Reuters. Økningen kom overraskende, og ga lavere oljepris, skriver E24.
  • Kurdistans regionale regjering (KRG) frykter at de føderale myndighetene i Irak planlegger et angrep på oljerike Kirkuk. DNO frykter ikke for sin oljeproduksjon i regionen, skriver DN.

Likt for alle

En årelang diskusjon om potensielle farer og ulik praksis kan nærme seg slutten.

Snart kan alle få lov til å ta med mobilen om bord på helikopteret når de er på vei ut på jobb.

– Vi har gått systematisk til verks for å finne en anbefalt praksis for hvordan transporten bør gjøres på tvers av selskapene, sier leder i Norsk Olje & Gass’ Aviation Forum, John Arild Gundersen.