Avtalen medfører at det John Fredriksen-eide oljeboringsselskapet blir tilført 1,06 milliarder dollar, snaut ti milliarder kroner, i ny kapital. Av dette er 860 millioner dollar aksjonærlån, mens 200 millioner dollar er egenkapital. Det fremgår av en pressemelding selskapet sendte ut rundt midnatt natt til onsdag norsk tid.

Omstruktureringsplanen er inngått med over 97 prosent av långiverne, rundt 40 prosent av obligasjonseierne, og en investorgruppe ledet av Seadrills største aksjonær Hemen Holding Ltd.

Fem år uten avdrag

Selskapets utlånsbanker har inngått avtale om å utsette løpetiden på lånene, til sammen 5,7 milliarder dollar, med omtrent fem år uten avdrag fram til 2020.

I tillegg, dersom kreditorene støtter planen, vil Seadrills usikrede obligasjoner og andre fordringer på til sammen 2,3 milliarder dollar bli omgjort til rundt 15 prosent av den nye egenkapitalen, og aksjonærene vil motta rundt 2 prosent av dette.

– Planen vi signerte i dag er omfattende og gir over en milliard dollar i ny kapital og støttes av Hemen Holding. Det støttes av våre banker og omkring 40 prosent av våre obligasjonseiere, sier konsernsjef Anton Dibowitz i Seadrill.

Han mener at selskapet etter dette vil være i en sterk posisjon når markedet kommer seg på beina igjen.

Søkte konkursbeskyttelse

Dagens Næringsliv skriver at gjelden ikke vil gi långiverne konverteringsrett til aksjer, men långiverne vil få tegne seg for aksjer i restruktureringen.

For å få iverksatt restruktureringsplanen vil riggselskapet, som tidligere signalisert, søke konkursbeskyttelse under amerikansk lovgivning – såkalt chapter 11.

Søknaden om konkursbeskyttelse er ifølge E24 levert til retten i Texas sammen med restruktureringsplanen. Som del av denne prosessen har Seadrill også levert en søknad som skal sikre den daglige driften, ikke minst betalingene til lønninger og leverandører, skriver E24.