SISTE: Equinor starter opp igjen Sture og Kollsnes etter nedstengingen torsdag. 

Produksjonen ved Edvard Grieg, Ivar Aasen, Oseberg, Grane og Troll A ble stanset som følge av at Stureterminalen og Kollsnes-anlegget ble stengt torsdag morgen. Produksjonen ved feltene er på vei opp igjen.

Stengingen skjedde som følge av at fregatten KNM «Helge Ingstad» og tankskipet «Sola TS» kolliderte utenfor Stureterminalen i Øygarden i Hordaland, og fregatten ligger på grunn med kraftig slagside i Øygarden.

Equinor valgte å stenge Stureterminalen som et føre-var-tiltak. Da ble også Kollsnes-anlegget stengt.

Equinor har ikke svar på hvor mye olje og gass som får utsatt produksjon som følge av stengingen.

– Det er ikke noe vi sitter og regner på. Vi leverer det vi skal i markedet på andre måter, og utover det håndterer vi situasjonen, sier pressekontakt Elin Isaksen i Equinor til Sysla.

Utsatt produksjon verdt hundrevis av millioner

Sysla har imidlertid sett på fjorårets produksjonstall for de aktuelle feltene.

De fire feltene som er helt stengt ned; Edvard Grieg, Ivar Aasen, Oseberg og Grane, hadde en samlet månedsproduksjon i november 2017 på 3 369 716 fat oljeekvivalenter.

Det betyr en gjennomsnittlig daglig produksjon på 112 323 fat oljeekvivalenter. Med dagens oljepris tilsvarer dette 276 millioner norske kroner i utsatt produksjon, hvert døgn feltene er stengte.

Fregatten KNM «Helge Ingstad» med slagside. Foto: Eirik Brekke / Bergens Tidende

Troll-gass stengt av

I tillegg til de fire feltene som ble helt stengt ned, er en av plattformene på Troll-feltet, Troll A, også stengt. Denne plattformen utgjør gass-delen av Troll, ifølge Equinor selv. Gassen fra Troll sendes i rør til Kollsnes.

Gassproduksjonen fra hele Troll-feltet utgjorde 3,48 milliarder kubikkmeter gass i hele november i fjor. Det betyr en gjennomsnittlig dagsproduksjon på 116 millioner standard kubikkmeter gass i den måneden.

Gassprisen er ikke offentlig på samme måte som oljeprisen, men en tommelfingerregel i bransjen er 2 kroner per standardkubikkmeter. I kvartalsrapporten til Petoro (ekstern lenke) oppgir de at deres realiserte gasspris har vært 2,07 kroner per standard kubikkmeter i snitt så langt i år.

Legger man to kroner til grunn, produserte Troll-feltet gass for 232 millioner kroner en gjennomsnittlig novemberdag i 2017.

Gitt at feltene produserer noenlunde det samme som de i gjennomsnitt gjorde på tilsvarende tid i fjor, er den samlede produksjonen for de stengte feltene 508 millioner norske kroner daglig.

– Markedet påvirkes ikke

Oljen og gassen er derimot ikke forsvunnet, og kan tas opp på senere tidspunkt.

Analytiker i Kepler Chevreux, Anders Holte, sier at markedet heller ikke blir påvirket av den utsatte produksjonen.

– Spørsmålet er hvor lenge de må holde stengt. En dag med bortfall i produksjonen har ikke så mye å si, men om dette blir langvarig så har det en litt annen påvirkning, sier Holte.

Holte tror ikke dette vil få store konsekvenser med mindre produksjonen stanses i to til tre uker.

– Da vil det få konsekvenser for inneværende kvartal. Men det er et lite sannsynlig utfall, med mindre fregatten har kjørt rett inn i Kollsnes-anlegget.

Ifølge analytikeren har stengningen heller ikke påvirket gassprisene nedover i Europa i noen særlig grad.

– Utviklingen i tyske gasspriser er flat, og den britiske gassprisen er opp to prosent, forteller Holte.