Under Sysla Live i Stavanger tidligere  i år snakket  han og toppsjef i Aker BP, Karl Johnny Hersvik, om hvordan de ønsker å endre oljebransjen. Se hele intervjuet lenger ned i saken her.

Vi går tilbake til mai 2014. Karl Jonny Hersvik tiltrer stillingen som CEO i Aker BP. En måned ut i arbeidsforholdet når oljeprisen 114 dollar fatet, men få dager senere går det raskt nedover. Ett og et halvt år inn i jobben, i januar 2016, har prisen på råolje sunket til katastrofale 30 dollar fatet. Hele bransjen er innforstått med at det kreves drastiske tiltak for å holde hodet over vannet.

Cognite AS

  • Stiftet 7. desember 2016.
  • Teknologiselskap med hovedsete på Lysaker.
  • Har 51 ansatte per. 10. desember 2017. I januar hadde selskapet to ansatte.
  • Styreleder er Øyvind Eriksen, som også er daglig leder i Røkke-eide Aker ASA.
  • I sommer investerte Aker ASA 50 millioner kroner inn i Cognite. Hensikten var å ruste Cognite for å digitalisere deler av Aker BPs oljerelaterte virksomhet.
  • Har nå levert de to første av digitaliseringstjenester til oljeselskapet.

Kjell Inge Røkke var fast bestemt på at Aker BPs oljevirksomhet måtte digitaliseres, og sivilingeniør og teknologi-entreprenør John Markus Lervik fikk i oppgave å bidra i arbeidet med strategien.

John Markus Lervik, CEO, Cognite. Foto: Adrian Søgnen

I seks måneder reiser John Markus Lervik og Aker BP-sjefen rundt i Norge for å finne selskapet som kan hjelpe dem med digitalisering. Ingen kan gjøre det de ønsker.

– Vi besøkte alt som kunne krype og gå av digitale selskaper, sier Hersvik.

Til slutt ble løsningen å stifte selskapet selv.

– Jeg snakket med 150 ansatte i Aker BP, i tillegg til en rekke selskaper som jobber med IT – alt fra Google og Amazon til småselskaper som Solution Seeker og andre. Til slutt sa Karl Johnny til meg: Dette må du løse, sier Lervik.

Karl Johnny Hersvik, CEO, Aker BP og John Markus Lervik, CEO, Cognite. Intervjues av Chris Ronald Hermansen.

 

John Markus Lervik er kanskje mest kjent for å være en av grunnleggerne av IT-selskapet FAST, som ble solgt til Microsoft for 1,2 milliarder amerikanske dollar i 2008, og for å ha blitt dømt for regnskapsjuks i forbindelse med en kontrakt i 2006.

I dag er han tilbake som toppleder i Norges kanskje raskest voksende digitaliseringsselskap, Cognite, med Aker BP på kundelisten. Selskapet hjelper kunder med å ta i bruk data fra produksjonen for å gi meningsfull informasjon om driften. 

Kråkereir av applikasjoner

– Jeg tenkte at dette var en enorm markedsmulighet. Det finnes ekstremt mye data lagret i ulike “siloer”, og de henger ikke sammen. I det ekstreme vet man kanskje ikke hvilke sensorer som henger på de ulike utstyrskomponentene. Det er mange applikasjoner som kan ha stor bruk for disse dataene.

Lervik forklarer at det tidligere var vanlig å samle data for å drive en spesifikk applikasjon. Denne metoden har over tid resultert i det Lervik karakteriserer som et kråkereir av applikasjoner – en rekke programmer som ikke snakker på tvers av hverandre.

– Det gir ikke noe annet enn treg innovasjon og lite forbedringer, sier Lervik.

Her kan du høre intervjuet som podkast:

Alle data tilgjengelig. Alltid. Overalt.

Løsningen er ifølge duoen å lage datalag som kobler applikasjoner med kjernesystemene på en mest mulig effektiv måte, og gir tilgang til all data som om det var oksygen i luften.

– Jeg kan ikke sitte å vente på å trekke pusten. Sånn må det være med data også, sier Lervik.

Karl Johnny Hersvik, sjef i Aker BP og John Markus Lervik, sjef i Cognite, intervjues av Chris Ronald Hermansen under Sysla Live. Her forteller de om hvordan de bruker dataene fra 200.000 sensorer på 5 installasjoner. Foto: Sigrid Haaland

Det var ikke lave ambisjoner direktøren i Aker BP hadde da han sendte ønskelisten til Cognite.

– Vi ville ha alle data tilgjengelig på alle applikasjoner og enheter, uavhengig av hvilken plattform du var på og hvilket system du hadde jobbet i. Og så skulle det være ekstremt lav forsinkelse.

Ifølge Hersvik i Aker BP er ikke tidsseriedata – data fra for eksempel en sensor samlet regelmessig over tid – noen utfordring lengre. Nå jobber de med å knytte tekst og 3D-modellene inn i samme system. Dette resulterer i filstørrelser som kan være vanskelig å håndtere.

– Hvordan flytter du femten seksten gigabyte med data ut på en iPad effektivt, spør Hersvik retorisk.