AUF jubler, fagbevegelsen er misfornøyde og Rogaland Ap tar ut dissens.

– Historisk, sier AUF-lederen, mens Frp-stortingsrepresentant Roy Steffensen sier det er «en trist dag for oljearbeideren» og Høyre-nestleder Bent Høie kaller  avgjørelsen et «direkte angrep på LOs medlemmer».
– Når det gjelder Lofoten, Vesterålen og Senja, går Arbeiderpartiet inn for at disse områdene ikke konsekvensutredes, sier partileder Jonas Gahr Støre.

Områdene det er snakk om, er Nordland VI, Troms I og Troms II.

Ap lytter dermed til ønsket fra AUF om å legge bort kompromisset fra 2017, som delvis åpnet for oljevirksomhet i de sårbare havområdene ved Lofoten, Vesterålen og Senja.
Det er flertall for dette både i fylkeslagene og på landsmøtet.

Ikke varig vern

Partiet går imidlertid ikke inn for varig vern av disse områdene, slik AUF har ønsket.

Allikevel er det en stor seier for AUF, i det som har vært en splittende sak på Ap-landsmøter i to tiår.

– En historisk dag for AUF! Dette har AUF-generasjoner kjempa og mobilisert for, og i dag får vi endelig ta saken over målstreken. Arbeiderpartiet lytter endelig til kravet i folket og i AUF om at vi må avklare denne saken en gang for alle, sier AUF-leder Ina Rangønes Libak.

Tap for Støre og LO

Partileder Jonas Gahr Støres har understreket at oljeindustrien skal «utvikles, ikke avvikles» og har også sagt at vedtaket fra 2017 bør stå ut stortingsperioden.

Ved kunngjøringen understreker han igjen at Ap ikke vil sette noen sluttdato for oljeindustrien, og sier Europa vil være avhengige av norsk gass i lang tid framover.

– Men vi skal være ærlige om at etterspørselen etter olje kommer til å gå ned. Det er dårlig gjort overfor dem som jobber i næringen å ikke være tydelige på det. Vi skal bidra i omstillingen, og på skuldrene av denne industrien kommer det ny fornybar industri, sier Støre.

– Symbolpolitikk på sitt verste

LO er ikke uventet skuffet over at Arbeiderpartiet nå går bort fra programformuleringene fra 2017 om konsekvensutredning.

– Men vi er godt fornøyd med resten av formuleringene, som viser at Ap har den mest fremoverlente, industrivennlige næringspolitikken, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til VG.

Aps nye kurs om LoVeSe dømmes nord og ned av Fellesforbund-leder og sentralstyremedlem Jørn Eggum.

– Dette er symbolpolitikk på sitt verste, sier han. – Jeg er ikke bare litt skuffa, jeg er jævla skuffa.

Kan endre rammevilkår

Han mener forslaget om å skjerme Lofoten, Vesterålen og Senja har satt i gang prosesser som har utløst flere forslag om å stramme inn for oljenæringen, blant annet å sette en sluttdato og endre rammevilkårene.

Høyre-nestleder Bent Høie kaller Aps avgjørelse om å legge bort oljekompromisset for LoVeSe næringsskadelig.

Han synes det er trist at Ap og Høyre ikke lenger «står sammen» om oljepolitikken.

– Høyre og Ap har i 40 år stått sammen om de lange linjene for petroleumspolitikken. Det tror jeg har vært en styrke for landet vårt og for dem som jobber i næringen. Høyre og Ap har vært fundamentene på hver side av politikken i oljeeventyret. En mer uforutsigbar oljepolitikk er dårlig nytt for Norges største næring, for de 170.000 ansatte, og det er dårlig nytt for verdens klimagassutslipp.