Dagens nyheter - oppsummert!

Robotics Drilling Systems (RDS) i Sandnes har siden 2005 bygget en robotløsning for helautomatisering av operasjoner på boredekket. Eierne så langt har vært Odfjell Drilling, Statoil Technology Invest, Investinor og Westcon.

De har nå solgt sine andeler til amerikanske Nabors Industries, som har verdens største riggflåte for boring på land, i tillegg til offshorerigger.

Robotic Drilling Systems leverte sin første borerobot for et drøyt år siden. Kunden var Nabors Industries. I fjor sommer fikk selskapet pengestøtte av Norges forskningsråd. Gjennom sitt partnerskap med Odfjell Drilling har Robotic Drilling Systems testet en pilot av roboten på den halvt nedsenkbare flyteriggen Deepsea Atlantic.

Roboten til Sandnes-selskapet gjør mennesker overflødige på boredekket.

Toppsjef Simen Lieungh i Odfjell Drilling har tidligere sagt til DN at han har store forhåpninger til automatisering.

Få også med deg

  • Statoil får kritikk av Petroleumstilsynet, som har gransket hendelsen på Gullfaks i mars. En 14 tonns kran falt da ti meter ned, og det kunne endte fatalt, ifølge tilsynet.
  • For andre år på rad gikk inntektene i fjor ned for leverandørbedrifter i Nord-Norge. Fallet ble større enn ventet.
  • Lundin har satt i gang boring ved Børselv-prospektet i sørlige del av Barentshavet.
  • Aker Solutions skal stå for modifikasjoner og vedlikehold på Draugen og Nyhamna for Shell. Kontrakten sikrer arbeid for Aker Solutions langs kysten i vest.
  • En militærgruppe har fått ned Libyas produksjon av råolje med mer enn 30 prosent. Det har så langt kostet 160 millioner dollar, skriver DN.
  • Tirsdag denne uken ble det satt i gang en gå-sakte-aksjon etter brudd i lønnsforhandlingene mellom ledelsen og de ansatte i Kaefer Energy som er organisert i Fellesforbundet, ifølge Petro.no.
  • Ifølge Rystad Energy har oljeselskapene siden 1980 brukt totalt 5 milliarder dollar på leting etter olje og gass i Barentshavet. I år letes det for 1 milliard dollar, skriver Finansavisen.
  • En brasiliansk domstol gir to tidligere Petrobras-topper bøter på til sammen 620 millioner kroner i forbindelse med et raffinerikjøp. Det melder DN.
  • Det franske oljeselskapet Total legger ned sitt kontor i Harstad fra september, skriver High North News. Kontoret teller én ansatt.

Gikk ned i lønn

Fishbones hadde et svært tøft 2016. Men nå ser selskapet at «fiskebein-nålene» frister flere selskaper til å øke oljeproduksjonen i reservoar med vanskelig tilgang.

Gründer og oppfinner Rune Freyer startet arbeidet med nålene som kan øke oljeproduksjon inntil 30 ganger. For å komme seg gjennom oljenedturen har alle ansatte gått ned i lønn.

Fishbones’ teknologi gjør det mulig å bore mange små hull ut fra en brønn samtidig. På den måten kan oljeselskapene få ut mer olje, og samtidig spare tid og penger.