Dagens nyhetsbrev

For snart ett år siden fikk Aibel opsjon på utvikling av ny gassmodul ved Troll C-plattformen. I dag har Statoil bestemt at selskapet vil investere en milliard kroner i en slik gassmodul, og har gitt EPCI-kontrakten (Engineering, Procurement, Construction, Installation) til nettopp Aibel.

Aibel i Bergen vil ha ansvaret for engineering og modulen vil bli fabrikkert i Aibels verksted i Haugesund.

Arbeidet er påbegynt og prosjektet tar sikte på oppstart i slutten av 2019.

Modulen vil ifølge Statoil bidra til økt utvinning fra Fram-lisensen. I tillegg blir det bedre lønnsomhet ved Troll C-installasjonen fordi produksjonen kan økes ved hjelp av den økte gasskapasiteten.

Aibel har vært gjennom flere nedbemanningsrunder. I april i fjor ble 500 ansatte i oljeserviceselskapet Aibel bedt om å finne seg nye jobber. Omtrent halvparten av stillingene skulle kuttes i Stavanger. Og i september ble det kjent at rundt femti personer mister jobben når oljeseviceselskapet avvikler prosjektkontoret i Kristiansund.

Aibel fikk i fjor jobben med å bygge to nye moduler til Heidrun-plattformen. Selskapet er også tildelt FEED-studien for modifikasjoner på Snorre A i forbindelse med Snorre Expansion.

Konsernsjef Mads Andersen i Aibel sa i august at han regner med selskapet vil gå i pluss i år etter tre år med underskudd.

Forrige uke skrev Aftenbladet at Aibel-sjefen de neste månedene venter spent på om anbudstildelinger havner hos Aibel eller hos konkurrentene. I dag kan han glede seg over at i alle fall én tildeling har havnet hos dem.

Få også med deg

  • TechnipFMC skal finne ut hvordan hologramteknologi kan gi mer effektiv produksjon.
  • Slangerobotikken til trondheimsbaserte Eelume har skapt oppmerksomhet i oljebransjen. Nå vil de teste teknologien i nye markeder.
  • Etter mer enn ni uker med gå sakte-aksjon, fikk de LO-organiserte i Kaefer et tilbud de ikke sa nei til. Fra lørdag morgen var det full fart igjen.
  • Baker Hughes’ ukentlige riggtelling viser at i USA falt antallet aktive rigger med 11 til 898 forrige uke. Det er 329 flere aktive rigger enn for et år siden, skriver Hegnar.no.
  • Petroleumstilsynet fant ett avvik fra regelverket da tilsynet undersøkte Statoils vedlikehold av sikkerhetskritisk utstyr, og spesielt ventiler, på Mongstad, skriver Petro.
  • Arundo bruker big data og algoritmer for å bedre vedlikeholdsprogram offshore. Med Helge Lund og McKinsey-topper blant aksjonærene, er planen å hente inn 20 millioner dollar i ny kapital. Samtidig inngås det nye store kontrakter, skriver DN.
  • Statoil, BP og Shell er noen av samarbeidspartnerne som nå går sammen om en ny blockchain-basert handelsplattform for råvarer, skriver E24. Nettstedet henviser til Reuters, som melder at forventet oppstart for prosjektet er innen utgangen av 2018.
  • Professor Knut Einar Rosendahl ved Handelshøyskolen NMBU har gjort utregninger knyttet til lønnsomheten ved Goliat-feltet vegne av Bellona. 12 milliarder kroner i minus er en av konklusjonene, skriver TU.
  • Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman har i helgen arrestert en rekke prinser og ministere. I verste fall kan det bli interne stridigheter og oljeprisen vil kunne fly i været, ifølge sjefanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets, skriver DN.

Mener olje og gass vil være viktig lenge

Oljeselskapet DEAs nye toppsjef tror den største utfordringen i årene som kommer, vil være å finne nok nye reserver til å dekke etterspørselen.

– Det er viktig å huske at olje er med stor margin den største energikilden, og står for en tredjedel av verdens energiforbruk. Det er ikke så lett å forstå når man ser seg rundt i Norge, siden det er så mye vannkraft her. Men sannheten er at olje har hatt svært få utfordrere, sier Maria Moræus Hanssen.

Hun understreker at det ikke er umoralsk å lete etter olje og gass.