Dagens nyhetsbrev

Det sa oljeeksperten Jarand Rystad under åpningen av advokatselskapet Kluges offshoreseminar i Stavanger onsdag formiddag, ifølge Dagens Næringsliv.

Og videre:

– Vi får enten en brutal oljepriskollaps eller forlengede og dypere kutt fra Opec, sa Rystad.

Skiferoljeproduksjonen i USA har de siste årene økt voldsomt. Mot slutten av 2018 anslår Rystad at oljeproduksjonen i USA er på rundt 11,4 millioner fat per dag.

– For at en oljepriskollaps skal skje, må Opec finne seg tjent med det. Da må de ønske å dempe veksten, sa Rystad til avisen.

Skiferolje beskrives som den største overraskelsen i oljehistorien, og har ført til at mange av de største oljeselskapene i verden nå skjelver i buksene. Fracking, metoden man bruker for å utvinne skiferolje eller skifergass, er den viktigste grunnen til at oljeprisen gikk ad undas i 2014.

Det du trenger å vite om fracking får du vite på fire minutter i denne podsnapen:

Oljeprisen påvirker de fleste av oss. Når den stuper, blir det store ringvirkninger i økonomien, noe vi tydelig har sett her hjemme etter den siste oljenedturen. Men hva er det egentlig som fører til at oljeprisen går opp og ned?

Det får du forklart i denne podsnappen – som også varer i kun fire minutter.

Få også med deg:

  • For å gjøre Goliat klar til produksjon i Norge og passere tilsynsmyndighetene, ble tusenvis av feil bare slettet fra systemene, forteller vitner til Aftenbladet.
  • Sent i går kveld ble vaieren fra den første slepebåten endelig festet i det enorme understellet til Aasta Hansteen. Se bildene her!
  • Statoil og Total har sluttført kjøpet av konkursrammede Cobalt International Energys andel på 60 prosent og operatørskap for North Platte-funnet i amerikansk del av Mexicogolfen. Den samlede kjøpesummen var på 339 millioner dollar, som tilsvarer rundt 2,6 milliarder.
  • Shearwater GeoServices, der GC Rieber Shipping eier 50 prosent, har fått kontrakt med TGS for en seismikkundersøkelse i Norskehavet. Det er forventet at prosjektet vil ta omlag tre måneder. (Oslo Børs)
  • Seismikkselskapet TGS hadde langt høyere inntekter i første kvartal enn det analytikerne så for seg. – Også mye bedre enn det vi selv så for oss, sier selskapets finansdirektør. (Finansavisen)
  • Brønnteknologiselskapet Dwellop i Stavanger skilles ut av Hunter Group, som følge av at Arne Fredlys Apollo Asset Limited kjøper ut de seks gründerne. (Finansavisen)