Karl Eirik Schjøtt-Pedersen på besøk på Ekofisk-feltet i høst under markeringen av 50-årsjubileet. Foto: Jon Ingemundsen

Schjøtt-Pedersen mener oljebransjen tydeligere må erkjenne at den er en del av problemet

I snart fem år har Karl Eirik Schjøtt-Pedersen hatt ansvaret for å få fram oljeindustriens syn i den offentlige debatten. Det har ikke alltid vært like lett.


  • Erlend Skarsaune/Stavanger Aftenblad
Publisert

Han begynner det nye året med å gå av som sjeflobbyist for Norges største og viktigste næring.

For den tidligere stortingsrepresentanten og statsråden for Arbeiderpartiet var det nok.

– Nesten fem år er veldig lang tid i en sånn virksomhet. For bransjen har det vært tidvis ganske tøft. Nå er det tid for at noen andre tar over, sier Schjøtt-Pedersen til Aftenbladet.

– Slutter du etter eget ønske?

– Jeg har tenkt på dette en god stund. I dialog med styret kom vi før jul fram til at dette kunne være et fornuftig tidspunkt, sier han.

– Krevende

Det var E24 som første meldte om avgangen fredag. Kilder sier til avisen at flere av medlemsbedriftene har ønsket en grønnere profil og at interesseorganisasjonen har vært for lite opptatt av det grønne skiftet.

Selv mener Karl Eirik Schjøtt-Pedersen at han har levert på det som var bestillingen da han startet i jobben våren 2015: Få fram oljeindustriens syn i den offentlige debatten.

– Vi har også klart å få Norsk olje og gass til å omfatte fornybar energi til havs, og også hydrogen og karbonfangst og -lagring, sier han.

Schjøtt-Pedersen legger ikke skjul på at jobben har vært krevende.

– Også Norsk olje og gass har vært gjennom omstilling og har redusert budsjettene våre med én tredel. Å skulle gjennomføre nedbemanning og se at gode medarbeidere slutter, har uten tvil vært det mest krevende. Samtidig skal den løpende debatten håndteres, sier han.

– Uenighet blir til løgn

Den erfarne politikeren – han satt på Stortinget fra 1985 til 2009, og har vært både fiskeriminister, finansminister, og statsråd og stabssjef ved Statsministerens kontor – har i rollen som oljebransjens talsperson opplevd at den offentlige debatten er blitt mer polarisert.

– Jeg har lang erfaring fra politisk debatt, men dette har vært annerledes. Jeg er blitt tillagt meninger jeg ikke har, og er blitt beskyldt for løgn når noen har vært uenig med meg. Det har jeg reagert sterkt på.

Schjøtt-Pedersen mener det framfor polarisering vil være viktig å jobbe sammen for å få til de omstillingene som er nødvendige – selv om man i utgangspunktet ser forskjellig på hvilke løsninger som trengs for å nå målene.

– Også for oljebransjen må erkjenne at de vi argumenterer mot, har noen poeng. Bransjen vår må tydeligere erkjenne at den er en del av problemet og at verden trenger mindre fossil energi. Samtidig trenger verden nye løsninger og vi har kompetansen for å utvikle det som er nødvendig, sier han.

– Viktig utålmodighet

Han mener også at utålmodigheten som for eksempel miljøbevegelsen står for, er viktig.

– Vi må erkjenne at det må gjøres mye, mye mer for at målene skal nås. Men samtidig er det ikke svart-hvitt. Fakta som oljeindustrien har, må også være med. Vi jobber for å være relevante også i lavutslippssamfunnet. Verden er avhengig av at utslippene reduseres, men også av å ha nok energi, sier Schjøtt-Pedersen.

Han passerte 60 år sist høst. Hva han skal gjøre når ny administrerende direktør er på plass i Norsk olje og gass, vil han ikke si noe om nå.

– Nå er det viktigste for meg å legge til rette for min etterfølger. Så er jeg fra mitt politiske liv vant med å tenke i fireårsperioder. At jeg fortsatt skal bidra til solid verdiskapning og fordeling, er jeg veldig trygg på, sier Schjøtt-Pedersen.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail