Tor II skal knyttes opp til Ekofisk-feltet. Foto: Fredrik Refvem

ConocoPhillips og partnerne bruker 6 milliarder på å gjenopplive Tor-feltet

I dag leverer selskapet utbyggingsplan for utbyggingen.

Publisert

Etter mer enn 37 år i drift ble Tor-feltet i Nordsjøen stengt i 2015. Nå blåser operatør ConocoPhillips og partnerne nytt liv i feltet.

Mandag leveres utbyggingsplanen for prosjektet Tor II til olje- og energidepartementet. De totale investeringen er på mellom 6 og 6,5 milliarder kroner.

– Etter å ha produsert på Tor-feltet i 37 år er vi nå stolte over å kunne gjenutbygge feltet og med det få en samlet levetid på mer enn 60 års produksjon fra Tor, sier Trond-Erik Johansen, regiondirektør for
ConocoPhillips i Norge og Nord-Afrika, i en melding.

ConocoPhillips er operatør for feltet, mens Total, Vår Energi, Equinor og Petoro er partnere.

– Tor II er et robust prosjekt som utnytter tilgjengelig kapasitet i Ekofisk-området for prosessering og transport, legger Johansen til.

Under 30 dollar

Tor II skal bygges ut med to havbunnsrammer og åtte produksjonsbrønner. Havbunnsanlegget skal knyttes til Ekofisk-feltet, som ligger om lag 13 kilometer lenger sørvest i Nordsjøen.

Det andre alternativet var å bygge ut feltet med en ubemannet brønnhodeplattform, men analyser viste til slutt at havbunnsløsningen var bedre og mer lønnsom.

Tor II vil være lønnsomt med en oljepris under 30 dollar fatet. I dag er prisen drøyt 66 dollar. Produksjonen er ventet å starte mot slutten av neste år.

Feltet inneholder mellom 60 og 70 millioner fat oljeekvivalenter, for det meste olje. Med dagens oljepris har 60 millioner oljefat en salgsverdi på om lag 34 milliarder kroner.

Tor-feltet var tidligere bygget ut med en bemannet plattform. Foto: ConocoPhillips

Forlenget liv

Allerede da ConocoPhillips leverte avslutningsplanen for det opprinnelige Tor-feltet, ble det framhevet at selskapet ville undersøke muligheten for å åpne feltet igjen.

– Vi visste at det var mer ressurser på feltet, så vi begynte tidlig å planlegge en nyutbygging. Solid kompetanse og ny teknologi gjør at vi nå kan åpne feltet igjen, sier kommunikasjonsdirektør Stig S. Kvendseth til Sysla.

Han trekker fram at bruken av eksisterende infrastruktur på Ekofisk-feltet er noe av det som gjør det mulig å bygge ut Tor igjen. Samtidig er utviklingsprosjekter som dette med på å forlenge tidshorisonten for hele Ekofisk-området, der man nå venter å drive fram til 2050. Ekofisk var det første feltet som startet produksjonen på norsk sokkel i 1971.

God start på sommeren

Statssekretær Rikard Gaarder Knutsen (Frp) i olje- og energidepartementet mottok byggeplanen på vegne av regjeringen.

– Dette var en fantastisk start på sommeren! Det er godt å se at selskapene jobber på og leverer gode prosjekter. Dette er et spennende prosjekt med spennende teknologi, sier han til Sysla.

Departementet skal nå vurdere planen, før svaret kommer tidlig i høst. Det blir neppe noe problem å få godkjent søknaden.

Økt utvinning

Gaarder Knutsen mener det er spesielt interessant at Tor er et stengt felt som åpnes igjen.

– Det er et mål for oss å øke utvinningen fra felt på norsk sokkel. Vi har drevet med olje og gass i mange år nå, men akkurat dette med utvinningsgrad skaper hodebry, sier statssekretæren.

I dag er den gjennomsnittlige utvinningsraten på norsk sokkel 47 prosent – altså ligger over halvparten av oljen og gassen igjen i bakken. Det uttalte målet er å få den opp i 70 prosent.

– Nettopp derfor er et prosjekt som dette ekstra spennende, sier Gaarder Knutsen.

Totalt har departementet mottatt fire utbyggingsplaner så langt i år.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail