Oljetankeren «Dubai Harmony». Foto: Redningsselskapet

Oljetanker sto i brann ved Stureterminalen

Fredag formiddag ble det meldt om røykutvikling fra maskinrommet på råoljetankeren «Dubai Harmony» som ligger ved Stureterminalen i Øygarden. Alle de 23 personene om bord på skipet er gjort rede for.


  • Hilde Heian
  • Adrian Søgnen
  • Marianne Borchgrevink-Brækhus
Publisert

Like etter klokken 11 kom de første meldingene om brann i oljetankeren «Dubai Harmony» som ligger til kai ved Stureterminalen utenfor Bergen. Terminalen er drevet og delvis eid av Equinor.

SISTE: Klokken 13.10 melder innsatslederen fra brannvesenet at brannen er slukket. Brannvesenet vil fortsette å kjøle ned brannområdet.

Det er besluttet ferdselsforbud en nautisk mil utenfor terminalen, samt flyforbudssone inntil 3000 meter over terminalområdet, opplyser politiet på Twitter.

Brannvesenet i Øygarden ankom Stureterminalen rundt klokken 11.20. Ifølge Arne Pettersen ved 110-sentralen er det 40 kubikk med olje om bord i båten, skriver E24.

Skipets kaptein melder om at alle de 23 personene om bord på skipet er gjort rede for, ifølge en pressemelding fra Equinor.

Se video fra Redningsselskapet under:

– Fokuset vårt nå er å bistå skipet. De har som et føre var-tiltak har de evakuert terminalen, med unntak av de som har beredskapsoppgaver, sier talsperson i Equinor Eskil Eriksen, til Sysla.

Les mer om fartøyet i faktaboksen under:

Evakuerer personell fra terminalen

Oljetankeren stod ferdig ved Samsung Heavy Industries i Sør Korea i 2005 og seiler under flagg fra Liberia. Skipet er av typen Aframax på 115.340 dødvektstonn.

– Kapteinen har besluttet at mannskapet skal arbeide med å slukke brannen, men har bedt om bistand fra sivilt brannvesen. Det er fortsatt flammer løs i maskinrommet, sa Bjarte Rebnord som er vikarierende operasjonsleder i Vest politidistrikt klokken 12.39.

– Hvor dramatisk er en slik brann?

– Det er et stort farepotensial når det er brann om bord i en oljetanker, og det er alltid en grad av eksplosjonsfare. Det er bakgrunnen for evakueringen på Stureterminalen, sier Rebnord.

Han forteller at Hovedredningssentralen i Sør-Norge har koblet seg på og har redningsskøyte og slepebåter liggende i beredskap rundt «Dubai Harmony».

Foto: Redningsselskapet

Les mer om Stureterminalen i faktaboksen under:

– Det er meldt om røykutvikling i oljetankeren «Dubai Harmony». Det er fortsatt mannskap ombord i tankeren. De holder på med slukking sammen med brannvesenet, opplyser Vest politidistrikt på Twitter ved 11.40-tiden.

– Viss grad av kontroll

– Det er meldt om flammer og røyk fra maskinrommet, men det skal være en viss grad av kontroll over situasjonen, sier operasjonsleder Bjarte Rebnord i Vest politidistrikt til NTB klokken 11.50 fredag.

Han forteller at det er 23 mann om bord og de bistår i slokkearbeidet.

– Terminalen er nedstengt og det er kun nøkkelpersonell igjen. Til sammen 106 personer er evakuert, sier operasjonslederen.

Det er stengt ved Stureterminalen etter at det begynte å brenne i en oljetanker fredag. Foto: Geir Martin Strande

Pressetalsmann Eskil Eriksen i Equinor forteller at de mobiliserer beredskapsorganisasjonen slik at de kan bistå.

– Det er brann i maskinrommet på et fartøy. Nødetatene er på stedet. Det er skipet som håndterer denne hendelsen, sier Eriksen til BT.

Opprettet sikkerhetssone

Det er opprettet en sikkerhetssone på 500 meter rundt «Dubai Harmony».

– For det første er det for at folk skal få arbeidsro, men det kommer også en svart oljeholdig røyk som ikke er sunn, sier avdelingslederen ved 110-sentralen.

Sture-terminalen nordvest for Bergen. Foto: Helge Hansen / Equinor ASA

I forbindelse med sammenstøtet mellom marinefartøyet «Helge Ingstad» og tankskipet «Sola» TS utenfor Sture-anlegget i Øygarden, stengte også Equinor ned driften på anlegget.

Equinor bisto da politiet og hovedredningssentralen med sin beredskapsorganisasjon.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail