Bildet er tatt av et vitne til brannene. Foto: AP/NTBscanpix

Halve Saudi-Arabia oljeproduksjon stanses midlertidig etter angrep

Saudi-Arabias energiminister sier droneangrepet lørdag har ført til stans i produksjonen ved to oljefelter, som står for halve landets oljeproduksjon.


  • NTB
Publisert

Verdens største oljeprosesseringsanlegg, som ligger i Buqyaq i Saudi-Arabia, ble natt til lørdag rammet av et droneangrep som førte til kraftige branner. Den sjiamuslimske houthi-militsen i Jemen har tatt på seg ansvaret for angrepene.

Sent lørdag kveld sa landets energiminister prins Abdulaziz bin Salman ifølge AFP at oljeproduksjonen stanses midlertidig som følge av angrepet. Det er to anlegg som er rammet og som får konsekvens for halve landets oljeproduksjon

– Angrepet har resultert i en midlertidig stans i produksjonen ved anleggene i Abqaia og Khurais, sier energiministeren til Saudi-Arabias offisielle nyhetsbyrå Saudi Press Agency.

5,7 millioner fat

Anleggene som er rammet produserer om lag 5,7 millioner fat olje, om lag halvparten av hele Saudi-Arabias produksjon. Fem millioner fat utgjør rundt 5 prosent av verdens totale oljeproduksjon.

Saudi-Arabias kong Salman ga sønnen prins Abdulaziz bin Salman jobben som energiminister 8. september.

USAs utenriksminister Mike Pompeo mener Iran står bak angrepene og kaller det «et angrep uten sidestykke på verdens energiforsyning».

Den iranske regjeringen avviser USAs anklager om at Iran sto bak droneangrepene på to oljeanlegg i Saudi-Arabia.

– Slike nytteløse og blinde beskyldninger og uttalelser er uforståelige og meningsløse, sa en talsmann for Irans utenriksdepartement søndag.

– Under kontroll

Det offisielle saudiarabiske nyhetsbyrået meldte tidlig lørdag at brannene var under kontroll, med innenriksdepartementet i landet som kilde. Departementets talsmann Mansour al-Turki sier til AFP at ingen ble skadd eller såret i angrepene.

Disse opplysningene lar seg imidlertid ikke verifisere fra uavhengig hold. Journalister får ifølge AFP ikke nærme seg oljeanleggene, og sikkerhetstiltakene rundt dem ser ut til å være styrket.

De globale oljemarkedene er stengt for helgen, så angrepene og brannene har så langt ikke påvirket oljeprisen

Del på
facebooktwitterlinkedinemail