Equinors konsernsjef Eldar Sætre. Arkivfoto: Scanpix

Enighet om utslippsfri norsk sokkel i 2050

Equinor, LO og NHO går sammen om et mål om en utslippsfri norsk sokkel innen 2050, ifølge VG og E24s opplysninger. Planene skal presenteres mandag.


  • NTB og Eirik Helgaker
Publisert

Equinor melder i en pressemelding mandag at de skal kutte utslippene med 40 prosent innen 2030, målt mot 2005. Det innebærer et kutt fra 13,5 millioner tonn til 8,1 millioner tonn CO2.

Ifølge E24 blir kuttplanene kjent i form av to presentasjoner mandag formiddag. Den ene er med Equinor, mens den andre holdes av Konkraft-samarbeidet, der LO og NHO er store aktører.

Økt elektrifisering

Kuttene skal blant annet komme gjennom økt elektrifisering og bruk av vindturbiner på steder en ikke får til å elektrifisere fra land.

I målsettingen brukes begrepet «netto null», ettersom det gir rom for å fortsatt ha utslipp, men å veie opp for disse med karbonfangst og -lagring.

Overfor NTB ønsker informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Equinor søndag kveld ikke å gi noen kommentar, verken til VG og E24s informasjon eller om eventuelle presentasjoner mandag.

Nye verdikjeder innen hydrogen og karbonfangst

I pressemeldingen fra Equinor melder de at den nye satsingen også skal inkludere karbonfangst- og lagring, samt utslippsfri hydrogen fra naturgass.

«Ambisjonene vil støtte utviklingen av nye verdikjeder innen hydrogen og karbonfangst og -lagring, og bidra til at norsk sokkel og norske landanlegg kan spille en viktig rolle og skape verdier også i en verden med netto null utslipp.», skriver Equinor i pressemeldingen.

I 2019 så man økt satsing på karbonfangst og hydrogen, blant annet en storsatsing på hydrogenproduksjon på Kollsnes med innebygd karbonfangst.

I høst ble det også kjent at Equinor har inngått samarbeid med sju selskaper om C02-lagring.

Lurer du på hva C02-lagring innebærer? Dette har vært diskutert i en episode av Det vi lever av:

Fem millioner tonn hvert år

Fra nå og frem mot 2030 innebærer den første delen av planen at Equinor skal redusere utslipp hvert år med fem millioner tonn, ifølge en pressemelding fra selskapet, dette tilsvarer omtrent 10 prosent av de samlede årlige utslippene i Norge i dag.

I fjor var Equinors utslipp på egenopererte felt og anlegg i 2018 på 13 millioner tonn.

Hauge: – Jaggu på tide

Leder Frederic Hauge i Bellona betegner overfor E24 målsettingen som et «historisk skifte».

– Det er veldig positivt at oljeindustrien endelig skjønner at de må ta klimagrep. Det var jaggu på tide. Hvis vi ser tilbake på den gangen Statoil og Frp kjempet mot elektrifisering, så viser dette at det har skjedd en stor holdningsendring, sier Hauge.

Ifølge E24 er også Norges Rederiforbund med, noe som skal innebære at skipsfarten på norsk sokkel skal gjøre tilsvarende kutt.

Hør Sysla-podkast om hvordan Norge skal halvere utslipp i innenriks skipsfart:

BT/Lytt Web player

– Pressestunt

Natur og Ungdom lar seg ikke imponere over målsettingen om kutt.

– Dette er først og fremst et pressestunt fra fossilene, ikke noe klimatiltak som monner. De store utslippene kommer fra bruk av olje, ikke produksjon, sier Andreas Randøy til NTB. Han er innstilt som ny nestleder i organisasjonen, som søndag åpnet sitt landsmøte.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail