Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Oljeprisen stiger mandag – men analytikere tror den skal falle mer

Mandag ble oljeprisen notert til under 30 dollar fatet, før den har steget i natt til tirsdag. Oljeanalytikere tror prisen på nordsjøolje skal videre ned.


  • NTB og Vetle Forsland
Publisert

Koronaviruset og den pågående priskrigen mellom Saudi-Arabia og Russland har ført til at oljeprisen er nesten halvert på under en måned. Mandag kveld kostet et fat nordsjøolje under 30 dollar.

I morgentimene tirsdag er prisen opp 2 prosent til rundt 30,65 dollar per fat.

Men oljeanalytikere tror ikke bunnen er nådd enda. Bjarne Schieldrop i SEB sa til Sysla i går at fulle oljelagre kan føre til en langvarig lav oljepris.

Lavt 20-tall er mulig

Andre analytikere er enige.

– Det er umulig å si hvor langt ned oljeprisen kan falle, men at den lett kan falle ned til 20-tallet er ikke utenkelig, sier oljeanalytiker Oddvar Bjørgan i Carnegie til Finansavisen.

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pensum Asset Management sier til samme avis at oljeprisen kan holde seg på et lavt 30-tall helt inn i tredje kvartal, om ikke prisen faller ytterligere.

Espen Erlingsen ved Rystad Energy sier overfor Sysla at all kommunikasjon til nå tilsier at Saudi-Arabia og Russland ikke har planer om å forhandle igjen.

– Dersom de ikke kommer til enighet, vil oljeprisen holde seg lav på lengre sikt. Samtidig er det viktig å bemerke at en oljepris på 20-tallet ikke er levedyktig på lang sikt. En så lav pris vil gjøre at produksjonen, spesielt fra USA, ville falle over de neste to årene, slik at oljemarkedet vil bli balansert, sier Erlingsen til Sysla.

Tror etterspørselen vil ta seg opp

– Det viktigste vi kommuniserer til kundene våre er at vi fortsetter å se et nedadgående press på prisene. Når vi er forbi koronaviruset, ser vi en oljepris på 60 dollar fatet, sier oljeanalytiker Nadia Wiggen i Pareto Securities til Dagens Næringsliv.

– India har vært en stor kjøper av olje siden prisene begynte å falle nylig, men tar ikke strengere tiltak som følge av koronaviruset. Spørsmålet er hvor mye etterspørselen vil kollapse fremover. Og neste steg igjen er USA, og hvor mye etterspørselen vil falle der og hvor lenge, sier oljeanalytikeren.

Etterspørselen i Kina har tatt seg opp. Wiggen har øynene særlig rettet mot den såkalte amerikanske kjøresesongen som starter i slutten av mai, hvor etterspørselen etter bensin pleier å være høy. Spørsmålet er om amerikanerne kommer til å være i karantene i den perioden. I så fall vil etterspørselen utebli, skriver Dagens Næringsliv.

Oppkjøpet som røk da oljeprisen stupte

Fredag 6. mars hadde EY-partner Espen Norheim klar en avtale om et oppkjøp i oljeservicebransjen. Handelen skulle fullføres over helgen.

Så stupte oljeprisen. Natt til mandag falt den over 20 prosent. På det laveste kostet et fat nordsjøolje mindre enn 32 dollar.

Historien hører du i denne episoden av Det vi lever av:

Episoden handler om leverandørene i oljebransjen. Hvordan går det med dem nå? Klarer de å finne arbeid i nye markeder? Og hvordan påvirkes bedriftene av de siste ukenes drama?

Gjester er Espen Norheim og sjeføkonom Kyrre Knudsen i SR-Bank. Ola Myrset er programleder.

Episoden ble spilt inn onsdag 11. mars.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail