North Komsomolskoye-feltet i Vest-Sibir i Russland. Foto: Natalia Ermakova / Equinor

Equinor starter utbygging: – Vil øke produksjonen i Russland betydelig

Etter syv års arbeid har Equinor og Rosneft tatt nå tatt investeringsbeslutning for North Komsomolskoye-feltet.

Publisert

North Komsomolskoye-feltet er et landbasert olje- og gassfelt i Vest-Sibir, der Equinor eier en tredjedel og Rosneft to tredjedeler.

– Dette er en viktig milepæl i fellesprosjektet vi har arbeidet med i syv år, sier Elisabeth Birkeland Kvalheim, landsjef for Equinor i Russland i en pressemelding.

Prosjektet var en del av den strategiske samarbeidsavtalen som ble inngått av Rosneft og Equinor i mai 2012.

Illustrasjon: Equinor

Siden 2018 har partnerne gjennomført prøveproduksjon på feltet for å bedre forstå reservoaregenskapene og legge grunnlaget for beslutningen om fullfeltutbygging, skriver Equinor i en pressemelding.

Elisabeth Birkeland Kvalheim, landsjef for Equinor i Russland. Foto: Ole Jørgen Bratland / Equinor

– Gjennom årene har vi bygd opp et sterkt arbeidsforhold til Rosneft og vist at vi kan levere effektivt og sikkert sammen. Dette er et godt grunnlag for de neste fasene av prosjektet, sier Kvalheim.

Samlede utvinnbare volumer i fase 1 anslås til 250 millioner fat olje og 23 milliarder kubikkmeter (bcm) gass.

Går ikke ut med beløp

Etter avtale med Rosneft går selskapet ikke ut med tall for størrelsen på investeringen, og sier heller ikke noe om hvor stor den daglige produksjonen kan bli ved oppstart.

Erik Haaland, pressetalsperson for internasjonal utvikling, leting og produksjon i Equinor, slår likevel fast at feltet vil føre til en betydelig økning av selskapets produksjon i Russland.

I dag har selskapet kun ett felt i drift i landet, i Kharyaga-bassenget som ligger helt nord i Sibir i Nenets-distriktet, på grensen til Barentshavet, der det produseres rundt 9000 fat olje per dag.

– Dette vil føre til en ganske betydelig økning av produksjonen fra Russland. Vi skal bore rundt 200 brønner fra 2020 til 2024, så det blir et felt av en viss størrelse, sier Haaland.

Rosneft og Equinor, den gang Statoil, har jobbet med feltet siden 2012 der, målet har vært å skaffe informasjon om reservoarene. Ettersom feltet er på land slipper selskapene å investere i en plattform til mange milliarder kroner, slik man må til havs, og kan dermed gå mer stegvis frem, sier Haaland.

– Dette har vært sett på som et krevende felt å produsere fra. Vi har visst om ressursene, men har vært usikker på om vi ville finne en lønnsom måte å utvikle et på. Gjennom pilotboringer og testproduksjon har vi nå funnet ut at dette er mulig, sier Haaland.

Selskapet venter at feltet vil komme i drift om to til tre år.

Tung olje og større utslipp

Rosneft uttalte ifølge Reuters i 2015 at North Komsomolskoye-feltet inneholder olje med høy viskositet. Dette er tyngre olje som ikke flyter så lett gjennom produksjonsutstyret, og som generelt krevet mer energi for å produsere og dermed forårsaker større klimagassutlipp, skriver nyhetsbyrået.

Utslippene fra Mariner-plattformen i Nordsjøen, som henter opp tung olje, er for eksempel dobbelt så høye som snittet på norsk sokkel.

Konsernsjef Eldar Sætre uttalte i 2017 at selskapet ikke lenger ville lete etter tung olje, men en talsperson uttalte til Reuters i november at de kunne fortsatt utvikle tungolje-eiendelene selskapet allerede hadde i porteføljen sin, skriver nyhetsbyrået.

Ellers i Russland har Equinor de siste årene boret prøvebrønner i Domanik-formasjonen, også der i samarbeid med Rosneft. Dette er såkalt ukonvensjonell aktivitet, som her vil si fracking i kalksteinformasjoner.

Pressetalsperson Haaland sier de venter å ha mer informasjon om dette feltet klar iløpet av neste år.

Ikke som i Nord-Amerika

Equinor har i det siste fått mye omtale for sine utenlandsinvesteringer. En gjennomgang av analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier omtalt i Dagens Næringsliv viser at selskapet etter 19 år med investeringer i utlandet sitter igjen med null avkastning. Særlig investeringene i USA har gått dårlig.

Haaland mener investeringene i Russland imidlertid skiller seg vesentlig fra erfaringene fra Nord-Amerika. I USA kjøpte selskapet eiendelene på et tidspunkt der oljeprisen var høy, og eiendelene var tilsvarende priset. Så falt oljeprisen, og selskapet måtte måtte skrive ned verdien på eiendelene, forklarer han.

– I Russland har vi ikke betalt mye penger for å kjøpe eiendelene. Dermed skiller de seg vesentlig fra situasjonen i USA, sier han.

Ikke et nytt Ekofisk

Nyheten om utbyggingen i North Komsomolskoye kommer på dagen 50 år etter nyheten om oljefunnet på Ekofisk, som for alvor startet oljealderen i Norge.

– Er dette starten på et nytt eventyr for Equinor i Russland?

– Haha, nei, det blir nok å strekke det litt langt å sammenligne det med Ekofisk, sier Haaland, og understreker at det ikke ligger noen strategi bak lanseringsdatoen.

– Men det er helt sikkert ting vi har lært på norsk sokkel, som har gjort dette mulig, så sånn sett går det an å trekke en linje fra Ekofisk til Russland, sier Haaland.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail