Nils Arne Hatleskog, konserndirektør for feltutvikling og havvind i Aibel. Foto: Jon Ingemundesen

Havvind-milliardene renner inn hos Aibel

Aibel har åttedoblet andelen «grønne» jobber på rekordtid. Nesten 40 prosent av ordrereserven er fornybar mot under fem prosent for ett år siden.


  • Elisabeth Seglem / Stavanger Aftenblad
Publisert

På rekordtid har Aibel med hovedkontor på Forus og verft i Haugesund og Thailand opparbeidet seg en solid portefølje fornybarjobber. Det betyr travle dager for selskapets cirka 2000 ansatte i Rogaland.

– Nesten 40 prosent av ordrereserven vår er fornybar nå mot under fem prosent for ett år siden. Vi har tatt inn ordrer i dette segmentet på over 8 milliarder kroner i år, sier Mads Andersen, administrerende direktør i Aibel. Han er på reise og snakker ivrig i telefonen.

Aibel toppet allerede i 2015 eksportlisten for fornybar teknologi med Dolwin beta, verdens største omformeranlegg for høyspent likestrøm. Havvind-kjempen jobber nå i tysk farvann. Foto: Øyvind Sætre / Aibel

Omstilling i knall gult

Rett innenfor døra på hovedkontoret kan vi så og si se omstillingen til Aibel med egne øyne. En knallgul plattform, møysommelig satt sammen i lego pynter opp ved resepsjonen. Men helikopterdekk og boligkvarter ser den ut som en hvilken som helst oljeplattform. Men det er den så absolutt ikke. Her skal ikke en dråpe olje eller gass produseres.

– Dette var den første omformerplattformen for strøm vi leverte til en havvindpark. Den gikk til Tyskland i 2015, kontrakten fikk vi i 2011. Det har vært en teknologisk reise, sier Nils Arne Hatleskog, konserndirektør for feltutvikling og havvind i Aibel.

Han lener seg over utstillingen, fikler litt med en hvit vindturbin og forklarer. Plattformens hovedfunksjon er å konvertere vekselstrøm generert av vindturbinene til høyspennings likestrøm (HVDC) for effektiv strømoverføring til land.

Olje til fornybar

Det er litt av en reise Aibel har vært gjennom. Fra serviceselskap for olje og gass til å gå i front også innen fornybar industri.

I 2018 fikk Aibel en total ordreinngang på over 13 milliarder kroner sammenlignet 5 milliarder kroner i 2017, ifølge hovedeier Ferd Capitals oppsummering. Nå har selskapet en ordrereserve på 20 milliarder, med en fornybardel på drøyt 40 prosent, ifølge konserndirektøren.

– Vi har leveranser til 2025. Vi har ikke snakket så høyt og mye om det. Vi bare gjør det, sier Hatleskog.

Tiden før, under og etter oljenedturen, har vært en berg og dalbane. Nå står Aibel plantet med ett bein i olje og gasseventyret og ett bein i den voksende fornybarindustrien.

– Jeg er fortsatt «høy og mørk», spøker Hatleskog og tar med seg den gode følelsen inn i kantina der hundrevis av Aibel-ansatte venter på kake.

Aibel vokser på fornybarsatsing. Dag Lloyd Vaule feirer med Johan Sverdrup-kake. Foto: Jon Ingemundsen

– Ikke mulig uten Johan Sverdrup

Ni solide marsipankaker er satt fram under glasstaket i kantina, som ligger i et romslig atrium. Alle pyntet med bildet av Johan Sverdrup-feltet. Det er operatør Equinor som takker for samarbeidet med å invitere til kakefester hos leverandørene til suksessfeltet.

– Det var helt fantastisk å få Doggerbank-kontrakten. Av fem omformerplattformer som skulle tildeles på verdensmarkedet i år, så gikk fire til oss. Men uten Johan Sverdrup hadde vi ikke vært det selskapet vi er i dag, sier Hatleskog.

For da det så som mørkest ut i februar 2015, kom statsminister Erna Solberg til Forus og feiret med da Aibel fikk oppdraget med å bygge plattformdekket til boreplattformen på Johan Sverdrup-feltet. Den gang ble det også spist kake og alle visste at flere tusen jobber var reddet i årevis framover. Totalt er det blitt hele åtte kontrakter til en verdi på opp mot 25 milliarder norske kroner på Johan Sverdrup for Aibel. I snitt vil selskapet ha hatt rundt 2000 personer i arbeid hver dag fra oppstarten i 2015 til levering i 2022. Nå står byggingen av prosessplattformen til fase to av gigantprosjektet for tur. Det første stålet ble kuttet ved Aibels verft i Thailand i mars.

– Vi er helt klart den største enkeltleverandøren til Johan Sverdrup. Akkurat nå jobber 5000 for oss på dette prosjektet.

Hatleskog tar en bit krem og marsipan og får til og med en klem. Køen for kake er lang.

– En gledens dag! Om ikke rørt, si i alle fall stolt. Det er jeg, sier Gunvald Gundersen som jobber med konstruksjon. Han sitter med kakestykket sitt på et langbord.

– Jeg er stolt over det vi har fått til med Johan Sverdrup og nå tar vi med oss alt vi har lært av olje og gass inn på havvind og fornybar. Vi skal jobbe med begge deler, sier han.

– Vi har håpet og drømt

Da det onsdag ble kjent at Aibel skal levere to omformerplattformer med en opsjon på en tredje plattform til Equinor-prosjektet Doggerbank på britisk sektor, var det hardt arbeid og strategisk planlegging som ble belønnet.

– Vi har levert en i 2015 til den tyske delen av Nordsjøen og tidligere i år vant vi en til som også skal til Tyskland. Nå skal vi i tillegg levere to plattformer til offshore UK med opsjon på å levere en til. Så nå kan si vi er ledende på dette markedet, sier Mads Andersen, administrerende direktør.

– Hadde du trodd dette for ett år siden?

– Vi har håpet og drømt om dette siden starten innenfor dette markedet i 2009–2010. Det ser ut til at havvindmarkedet på kontinentet og i UK er i kraftig vekst. Det er noen markedsanalytikere som tror på en tripling innen havvind fra 2020 til 2030. Det gir oss ytterligere muligheter, sier Andersen.

Mads Andersen, administrerende direktør i Aibel. Foto: Jon Ingemundsen

Doggerbank-kontrakten med Equinor og partnere gjelder havvind som skal leveres fra vindturbiner som er montert til havbunnen. Men Aibel jakter også oppdrag i markedet for flytende havvind.

Mads Andersen var blant toppsjefene som tidligere i høst diskuterte Norges muligheter til å bli best på flytende havvind med statsminister Erna Solberg.

– Forskjellen er at markedet for bunnfast havvind er mer modent. Flytende havvind er i en mye tidligere fase. Men vi var med for fullt i Equinors Hywind Scotland-prosjekt. Jeg synes det er spennende at regjeringen åpner opp for flytende havvind utenfor norskekysten og tilrettelegger for industrien skal bli lønnsom – noe den ikke er i dag, sier Andersen.

Kostnadene i flytende havvind ennå høyt, mye høyere enn bunnfast havvind. I forbindelse med den bunnfaste Doggerbank-utbyggingen forventer britiske myndigheter for første gang at prisen på fornybar energi vil være under markedspris og blir produsert uten at forbrukerne får en ekstraregning.

Equinor har derfor sikret seg milliardstøtte til Hywind Tampen-utbyggingen, med 11 flytende turbiner, på norsk sokkel.

– Er dette et prosjekt Aibel vil kjempe om kontrakter?

– Vi kommenterer ikke på hvilke prosjekter vi tilbyr på, men jeg kan si at vi følger med på det. Men fortsatt vil olje og gass være størst for oss i mange år – tiår framover. Fornybarprosjektene kommer i tillegg til olje og gass, ikke istedenfor, sier Aibel-sjefen.

Havvind har vært tema i Sysla-podkasten Det vi lever av. Hør episoden her:

Del på
facebooktwitterlinkedinemail