Equinor presenterer kostnadskutt på over 33 milliarder

Equinor planlegger kostnadskutt på over 33 milliarder kroner.

Publisert

Equinor oppdaterer sine fremtidsutsikter for 2020 og et tiltak på om lag 3 milliarder dollar, tilsvarende over 33 milliarder kroner, for å styrke den finansielle robustheten, skriver selskapet i en melding onsdag.

Årsaken er lavere oljepris og koronatiltakene fra Regjeringen.

– Equinor er i en sterk finansiell posisjon for å håndtere volatilitet og usikkerhet i markedet. Vår strategi ligger fast, og vi tar nå nye grep for å ytterligere styrke vår robusthet i denne situasjonen med spredning av koronaviruset og lave råvarepriser, sier Eldar Sætre, konsernsjef i Equinor, i meldingen.

Hovedelementene av planen inkluderer:

  • Organiske investeringer reduseres med 20 prosent
  • Leteaktiviteten reduseres med 30 prosent
  • Driftskostnadene reduseres med 700 millioner dollar

Til sammen er det snakk om planlagte kostnadskutt på like under over 33 milliarder kroner.

Venter å opprettholde produksjonen

Dette kommer i tillegg til den allerede varslede suspenderingen av tilbakekjøp av egne aksjer under det etablerte tilbakekjøpsprogrammet.

– Vi har gjennomført tiltak for å redusere risikoen for spredning av koronaviruset og har så langt vært i stand til å opprettholde produksjonen på alle våre felt. Sikre operasjoner er vår førsteprioritet i denne situasjonen, sier Sætre.

Oljegiganten legger til at de har mer fleksibilitet og høyere marginer siden oljekrisen i 2014. Da trengte Equinor en gjennomsnittlig oljepris på rundt 100 dollar per fat for å gå i null – i dag er dette rundt 25 dollar per fat.

Onsdag er oljeprisen opp 3 prosent til 28 dollar fatet.

Oljeanalytiker Christian Yggeseth i Equinor sa tidligere onsdag at han ventet ytterligere kutt fra Equinor, etter at Aker BP lanserte omfattende investeringskutt tidligere denne uken.

Analytiker tror på ytterligere kutt

Olje-analytiker i Danske Bank mener det kun er et spørsmål om tid før både Equinor og Aker BP må redusere eller kutte utbyttet sitt.

– Kostnadsreduksjonene vi har sett nå er bare begynnelsen. Det blir en tøff periode for oljeselskapene fremover, og vi venter enda større kutt både i 2020 og 2021, sa han til Sysla tidligere i dag.

– Rent politisk blir det nesten umulig for Equinor å betale utbytte når de skal i forhandling med fagforeninger om permitteringer og oppsigelser.

Samtidig må Equinor mest sannsynlig revurdere investeringsplanene for 2020 og 2021.

Av Equinor, Aker BP og Lundin er analytikeren tydelig på hvilket selskap han liker minst.

– Jeg er minst optimistisk på Equinor, mens både Aker BP og Lundin ser gode nok ut til å holde ut denne krisen, samt opprettholde et greit investerings- og utbyttenivå fremover, forklarer han.

Lundin har en balansepris – altså nødvendig oljepris for å gå i null på produksjonen – på 17 dollar per fat, mens Aker BP ligger på like over 20 dollar.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail