Heimdal-plattformen. Foto: Equinor

Alvorlig skadd i gasseksplosjon på Heimdal-plattformen

To personer er sendt til sykehus etter en alvorlig arbeidsulykke på det Equinor-opererte Heimdal-feltet torsdag kveld. Tilstanden for den ene skal være alvorlig, men ikke livstruende. Plattformen vil nå stanse produksjonen.


  • Marianne Borchgrevink-Brækhus
  • NTB
Publisert

Ulykken skjedde som følge av en eksplosjon i en portabel gassflaske. De to skadde er fraktet med helikopter til henholdsvis Stavanger universitetssykehus og Haukeland universitetssjukehus. Det sier pressetalsmann Morten Eek i Equinor.

– De to er blitt tatt hånd om av helsepersonell på Heimdal-plattformen hos oss i går kveld, før de så ble fraktet videre til sykehus hvor de har fått medisinsk behandling i natt, sier Eek til Sysla.

Det var VG som først meldte om saken.

Selskapet planlegger nå en kontrollert nedstenging av produksjonen på Heimdal for å sikre god oppfølging av personellet om bord.

Alvorlig skadd

De to skadde er en mann på 22 år og kvinne på 19 år.

– Personen som er fraktet til Haukeland har alvorlige, men ikke livstruende skader, sier Eek til Sysla.

Personen som er fløyet til Stavanger har ikke like alvorlige fysiske skader, opplyser Equinor i en pressemelding i tre-tiden fredag.

– Nå er vi opptatt av å støtte og ivareta de to som mottar medisinsk behandling, deres nærmeste pårørende og kollegene på Heimdal, sier Eek fredag ettermiddag.

Nitrogenflaske eksploderte

Eek sier Equinor ble varslet om ulykken like etter klokken 18 torsdag kveld.

Hendelsen skjedde som følge av en eksplosjon av en portabel nitrogenflaske om bord, og ble meldt inn til Equinor sin vaktsentral torsdag klokken 18:06. Det var 70 personer om bord på plattformen da hendelsen inntraff.

Det er for tidlig å si noe om årsaken til ulykken, skriver selskapet i en melding i tretiden fredag. Petroleumstilsynet og politi har reist ut for å gjøre sine undersøkelser. Equinor har også satt igang en intern granskning.

– Det vi vet så langt er at det har skjedd en arbeidsulykke knyttet til en gassflaske som eksploderte om bord på plattformen. Hvilken type arbeid ulykken skjedde i forbindelse med kan vi ikke uttale oss om enda, sier Eek til Sysla.

Til Stavanger Aftenblad sier Eek at det var en nitrogenflaske som eksploderte.

Operasjonsleder Olaug Bjørnsen i Sørvest politidistrikt sier til NTB at de ble varslet klokken 19.10.

Redningsleder ved Hovedredningssentralen Siv Namork sier til VG at de har bistått med redningshelikopter til å hente ut én skadd person. Den andre ble ifølge Equinor fraktet til Stavanger universitetssykehus med SAR-helikopter.

Sender ut støttepersonell

Eek sier Equinor nå må få oversikt over hva som har skjedd. Det var 70 personer om bord på plattformen da ulykken inntraff.

– Jeg kan ikke gå i detaljer på om det var vitner til hendelsen på nåværende tidspunkt. Det jeg kan si er at de som har vært ute på feltet har blitt godt ivaretatt etter hendelsen. Det er også sendt ut støttepersonell for å bistå kolleger. De er naturlig nok preget av det som har skjedd, sier Eek.

Produksjonen har fortsatt som normalt på plattformen.

Politiet på vei

Eek forteller at politiet og Petroleumstilsynet har varslet at de vil reise ut til Heimdal i løpet av fredag ettermiddag.

– Nå kommer vi til å tilrettelegge for at politiet skal få gjort nødvendige undersøkelser. Vi er opptatt av å følge opp de som er der ute som har behov for oppfølging etter en slik alvorlig arbeidsulykke, sier Eek til Sysla.

Ifølge Stavanger Aftenblad ble Petroleumstilsynet varslet om ulykken torsdag, og politiet har nå bedt om Petroleumstilsynet om bistand.

– Vi fulgte saken tett etter at vi ble varslet om den torsdag. Vi besluttet tidlig at vi vil iverksette granskning og den starter vi med i dag, sier talsperson Øyvind Midtun til Aftenbladet fredag morgen.

Heimdal er et gassfelt vest for Sveio i Hordaland i den nordlige delen av Nordsjøen, nord for Johan Sverdrup og sør for Oseberg, nær grensen mot britisk sokkel.

Heimdalfeltet ble funnet i 1972, og partnerne på feltet i dag er Equinor (29,4 % – operatør), Petoro (20,0 %), Total E&P Norge (16,7 %), Spirit Energy (28,8 %) og LOTOS Exploration and Production (5,0%).

Del på
facebooktwitterlinkedinemail