Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi er stolt over resultatet av byggeprosjektet i Kongsgata i Stavanger. Foto: Carina Johansen

Industri Energi seiler i medvind og opplever medlemsvekst

Forbundet satset 180 millioner kroner på nybygg og rehabilitering i Kongsgata i Stavanger.


  • Tor Gunnar Tollaksen/Stavanger Aftenblad
Publisert

– Jeg syns vi har lyktes veldig godt med ungdomsarbeidet. Hos oss er det ikke pizza og øl som drar ungdommen, men tradisjonelt fagforeningsarbeid, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi til Aftenbladet.

Han forteller at forbundet lenge klarte å holde stand i oljenedturen, men etter hvert som tapet av arbeidsplasser slo inn ble medlemstallet redusert. I dag ligger antall medlemmer på rundt 56.000 mot 60.000 før oljenedturen startet i 2014. Nå opplever faktisk forbundet god vekst i medlemsmassen.

– Mange har nok også sett at våre tillitsvalgte sto på som bare det for å berge arbeidsplasser. De har gjort en fantastisk jobb som er blitt lagt merke til, sier Alfheim.

Gode takter fra de yngre

I en tidsepoke som framfor alt preges av samfunnets individualisme, er Alfheim glad for å kunne slå fast at mellom organisasjonsgraden for oljearbeidere på norsk sokkel ligger på mellom 85 og 90 prosent.

– Både når vi ser på andelen organiserte, og ikke minst på engasjementet blant ungdommene som er oppriktig opptatt av å ta fatt på fagforeningsarbeid, sier det meg at folk fortsatt står bak kjerneverdiene i samfunnet og er interessert å løfte i lag. Mange ser nok at det er lurt å være organisert, sier Alfheim.

Hensynet til alle de fagorganiserte i oljeindustrien i Stavanger-distriktet gjorde også at forbundet ikke var i tvil om at det var viktig å ha tilstedeværelse sentralt i bybildet i Stavanger i framtiden også.

Angrer ikke

Etter noen år inne i Varmen i Badehusgata, er Industri Energi tilbake i Kongsgata. Sentralt plassert og godt synlig i Stavanger sentrum.

Forbundsleder Alfheim viser Aftenbladet rundt i de nyrenoverte lokalene i Kongsgata i Stavanger. Like innenfor resepsjonen finner vi den nye kantina som utgjør kontorbygningens åpne «torgplass».

På vei mot heisen, som skal bringe oss opp til kontorene i 5. etasje, passerer vi en gammel kjenning; en kaffiboks med klistermerket «NOPEF – gir deg trygghet», som vitner om fordums tider. Nopef (Norsk Olje- og Petrokjemisk Fagforbund) slo seg i 2006 sammen med Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund og dannet storforbundet Industri Energi.

Ikke bare er de gamle byggene renovert, et nytt kontorbygg har også reist seg i bakkant av trehusbygningene. Industri Energi kjempet lenge for å få revet den gamle bygningsmassen, men Stavanger kommune satte foten ned og ba om renovering og bevaring av trehusene.

Resultatet er blitt, som Alfheim stolt presenterer:

– En beslutning vi ikke angrer på i dag.

Frode Alfheim og Industri Energi har tatt godt vare på den klassiske trappa i det gamle hovedkontoret til Nopef i Kongsgata 52.
CARINA JOHANSEN

Satset 180 millioner

Men midt i oljenedturen var det frisk satsing fra Industri Energi. I 2016 bestemte forbundet seg for å bruke 180 millioner kroner på renovering og nybygg i Kongsgata.

For Industri Energi var det viktig å komme tilbake til Kongsgata, men også å satse i nedgangstider ble symbolsk viktig for å vise at forbundet hadde tro på framtiden. Resultatet er nesten 3500 kvadratmeter fordelt på nytt og renovert areal som er fordelt på 6 bygg.

For de 40 ansatte ved Stavanger-kontoret til Industri Energi – på hovedkontoret i Oslo er det litt over 50 ansatte – er det selvsagt for stor boltreplass.

Deler av bygningsmassen vil bli utleid gjennom eget eiendomsselskap; Industri Energi Holding AS. I det gamle, staselige bygget i Kongsgata 52 skal togselskapet Go Ahead, som skal drifte Jærbanen og Sørlandsbanen fra desember, være leietakere, sammen med IT-selskapet Webstep.

– Her fra de nye kontorene er det god mulighet for oss å yte det som er forventet av oss. Kurs- og konferanselokalene våre ligger her, huset vil være møteplass for medlemmer og tillitsvalgte, og vi er sentralt plassert i kontakten med myndighetsorgan som Oljedirektoratet og Petroleumstilsynet, sier en stolt Frode Alfheim.

Skryt fra kommunen

Og stolt har Industri Energi all grunn til å være. Fra Stavanger kommune kommer det skryt om renoveringsjobben som er gjort i Kongsgata. Direktør for by- og samfunnsplanlegging Gunn Jorunn Aasland mener Industri Energi har klart å ta vare på det gamle som spiller godt sammen med det nye. Dermed er karakteren i Kongsgata beholdt.

– Selv om det her ble gått noen ekstra runder med utbygger, viser det seg at det var verdt det. De gode løsningene kom som et resultat av flere og grundige runder i prosjektet. Vi er glade for at utbygger så dette. Kombinasjonen av nytt og gammelt gir et unikt prosjekt midt i en av de viktige innfartsårene til sentrum. Resultatet er i tråd med det vi ønsket, og det ser veldig bra ut, sier Aasland.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail