Total Norges hovedkontor i Stavanger. Foto: Total

Mange ansatte går frivillig: Total slipper oppsigelser

– En lettelse for alle ansatte.

Publisert

– Vi holder fremdeles på med endringsprosessen, men ser allerede nå at vi klarer å gjennomføre omstillingen ved hjelp av frivillige virkemidler i form av slutt- og seniorpakker, i tillegg til kutt i personell som er her fra Totals utenlandske avdelinger og innleid personell.

Det sier pressekontakt i Total Norge, Leif Harald Halvorsen.

En drøy måned har gått siden Sysla omtalte nedbemanningen Total E&P Norge skal gjennomføre. De drøyt 400 ansatte i selskapet var da informert om situasjonen på et allmøte om situasjonen, hvor de også ble oppfordret til å søke sluttpakke eller seniorpakke.

Totalt skal det franske oljeselskapets norske datterselskap redusere antallet ansatte og innleide med mellom 115 og 140, altså mer enn 25 prosent. Nå er det klart at så mange har takket ja til senior- og sluttpakker at det ikke vil bli satt i gang tvungne prosesser.

– Vi er tilfreds med å få dette i mål med frivillige virkemidler. Den nye organisasjon vil tre i kraft i september i år. Prosessen går nå sin gang, og det er ingen dramatikk forbundet med det. Samtidig er det både spennende og utfordrende, og vi tar nå grep for å effektivisere driften og samhandle på nye måter, sier Halvorsen.

Erstatter offshore

De pågående kuttene kommer som følge av kostnadsnivå og redusert inntjening, og at selskapet ønsker å tilpasse bemanningsnivået til kommende aktiviteter.

Også i 2016 gjennomgikk Total Norge en nedbemanning. Den gang måtte 41 lokalt ansatte og flere innleide forlate jobbene sine. Tidligere i år ble det også klart at Total internasjonalt vil kutte investeringene i 2017 med ti prosent sammenlignet med fjoråret, ifølge tall fra IEA.

Da Sysla omtalte den pågående kuttprosessen i Norge tidligere i sommer, ble det imidlertid klart at det er antallet ansatte og innleide på land som skal reduseres. Stillinger offshore vil bli erstattet, dersom noen av de ansatte der velger å forlate jobbene sine.

– Endringene vil skje over en lang tidsperiode, og vil gå frem til utgangen 2018. Det er alltid slik i endringer at det er viktig å sikre god erfarings- og kompetanseoverføring. Dette vil stå sentralt i prosessen videre. Samtidig vil det gi nye muligheter for mange ansatte som skal være med oss videre, legger Halvorsen til.

– En lettelse

Industri Energis leder for de tillitsvalgte i selskapet, Frank Indreland Gundersen, er for tiden på ferie, men skriver i en SMS til Sysla at han er glad situasjonen har løst seg på en slik måte.

– Det var en lettelse for alle ansatte som har levd i usikkerhet over lang tid, da denne beskjeden kom. Det har vært mange tøffe tak mellom bedriften og foreningene, og vi håper vi ikke kommer opp i en slik situasjon igjen, skriver Indreland.

Han legger til at det har vært jobbet svært hardt fra foreningene side for å unngå tvungne prosesser i forbindelse med nedbemanningen.

– Vi er svært fornøyde med at det nå er bekreftet at bedriften utelukker det alternativet, kommenterer Indreland.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail