Total Norges hovedkvarter ligger i Dusavik i Stavanger. Foto: Fredrik Refvem

Total kutter 24 jobber i Stavanger

Nesten hver fjerde medarbeider forlater oljeselskapets norske avdeling. Kuttene er ikke knyttet til koronakrisen.

Publisert

I januar skrev Aftenbladet at den franske oljegiganten Total planla ny nedbemanning i Norge.

For noen uker siden ble prosessen sluttført, og det er klart at 24 jobber forsvinner. Dermed reduseres antallet ansatte i Total E & P Norge fra 108 til 84.

Denne prosessen har ingenting med den pågående koronakrisen å gjøre.

Men også Total påvirkes naturlig nok av situasjonen som har oppstått. Selskapets medarbeidere har som mange andre arbeidet fra hjemmekontor siden fredag i forrige uke.

Hovedkontoret i Dusavik er inntil videre stengt for vanlig kontordrift.

Ikke lenger operatør

Total er den fjerde største produsenten på norsk sokkel. Selskapet er imidlertid ikke operatør lenger, bare partner.

Bakgrunnen for de siste kuttene er effektivisering. Selskapet konsentrer seg nå om å håndtere de feltene det er medeier i. Det krever en annen organisasjon enn som operatør.

Det er spesielt administrative støttefunksjoner og finanstjenester som omfattes av de siste endringene. Deler av finansavdelingen skal flyttes til Romania, der Total allerede har et stort kontor.

Da saken først ble kjent i vinter, viste selskapet blant annet til at Johan Sverdrup-feltet, der selskapet er partner, startet produksjonen i oktober. Det betyr at Totals arbeid opp mot feltet er annerledes enn tidligere.

Store kutt

De siste årene er antallet ansatte kraftig redusert. I 2017 var det nesten 400 medarbeidere i Total Norge. 121 meldte overgang til Equinor da Martin Linge-feltet ble solgt.

I 2018 gikk det mot oppsigelser da 70 stillinger skulle bort, men saken løste seg til slutt med frivillige løsninger.

Selskapet understreker imidlertid at det fortsatt har en stor portefølje på norsk sokkel og ambisjoner om betydelig virksomhet her også framover.

«Total fortsetter å være en betydningsfull aktør og har et langsiktig perspektiv på aktiviteten i Norge,» skrev selskapet i årsrapporten for 2018.

Den norske virksomheten sto i 2018 for 8 prosent av Totals samlede produksjon av olje og gass globalt. Omsetningen i Norge var da 35,1 milliarder kroner.

Les også: Eldar Sætre om kaos, ro og ros – og bonus-nei

Del på
facebooktwitterlinkedinemail