Satellittbilde av røyk som stiger opp fra oljeprosesseringsanlegget i Buqyaq i Saudi-Arabia. Foto: Planet Labs Inc /NTB scanpix

Spår prishopp på olje etter angrep i Saudi-Arabia

Prisen på olje kan stige kraftig etter at droneangrep har tvunget Saudi-Arabia til å stanse halvparten av sin oljeproduksjon.


  • NTB
Publisert

Angrepene natt til lørdag rammet et oljefelt og et prosesseringsanlegg i Saudi-Arabia. Oljeprosesseringsanlegget i Buqyaq er det største i sitt slag i verden.

Eksplosjoner utløste branner ved anleggene, og Saudi-Arabia er blitt nødt til å innstille omtrent halvparten av sin oljeproduksjon.

Det vil høyst sannsynlig påvirke oljeprisen, ifølge flere analytikere.

– Jeg vil ikke bli overrasket om vi får en oppgang på sju til ti dollar, og så vil oljeprisutviklingen i dagene fremover være drevet av ytterligere informasjon om situasjonen i Saudi-Arabia, sier Helge André Martinsen i DNB Markets til Dagens Næringsliv.

Gjetter 80-100 dollar

Effekten kan bli langt større hvis det tar lang tid å få gjenopprettet produksjonen til det statlige saudiarabiske oljeselskapet Saudi Aramco.

Kommentatoren Robert Rapier skriver i magasinet Forbes at oljeprisen i så fall kan stige til 100 dollar fatet.

Analytikere i S&P Global Platts Analytics mener produksjonsnedgangen i Saudi-Arabia er såpass stor at prisen kan skyte helt opp i 80 dollar fatet, melder E24.

– Prisene vil trolig legge seg på det høye 70-tallet, om ikke enda høyere, skrev analytikerne i et notat lørdag.

Hvor mye oljeprisen påvirkes vil ikke bare handle om antallet fat som forsvinner som en direkte følge av angrepene, men ikke minst hvor store geopolitiske spenninger som nå utløses i regionen, påpeker analytikerne.

De internasjonale oljemarkedene er stengt i helgen, men fredag kostet ett fat nordsjøolje 60 dollar per fat.

Jobber for å få produksjonen i gang

Saudi Aramco forsikrer at selskapet jobber med å få produksjonen i gang igjen. Noe av bortfallet vil bli kompensert ved at Saudi-Arabia vil tappe olje fra enorme kriselagre, ifølge landets nye energiminister Abdulaziz bin Salman, en av sønnene til Saudi-Arabias kong Salman.

Nyhetsbyrået Reuters skriver imidlertid at det kan ta uker, ikke dager, å få gjenopprettet full oljeproduksjon i Saudi-Arabia. Byrået viser til opplysninger fra en ikke navngitt kilde med god kjennskap til situasjonen.

Peker på Iran

Houthi-opprørerne i Jemen sier det er de som sto bak droneangrepene mot oljeanleggene. Houthiene har i Jemen kjempet mot en internasjonal koalisjon ledet av Saudi-Arabia siden 2015.

USAs utenriksminister Mike Pompeo stoler imidlertid ikke på opprørernes uttalelse. I stedet mener han det var Iran som sto bak droneangrepene.

Myndighetene i Iran avviser på sin side at de har noe med oljeangrepene å gjøre.

Houthi-opprørerne har de siste ukene stått bak flere droneangrep mot oljeinstallasjoner i Saudi-Arabia. Men disse angrepene har hatt langt mindre konsekvenser enn de som rammet landet natt til lørdag.

Krigen i Jemen er av FN blitt beskrevet som verdens verste humanitære krise. Siden 2015 er over 90.000 mennesker blitt drept, ifølge den amerikanske organisasjonen ACLED.

Trussel mot regional sikkerhet

Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt, og ti millioner trues av akutt sult.

I Saudi-Arabia opplyser myndighetene at ingen mennesker ble drept i droneangrepene natt til lørdag. Børsen i landet holder åpent søndag, og kursene falt 3 prosent da aksjehandelen begynte.

EU beskriver angrepene mot oljeanleggene som en trussel mot regional sikkerhet.

– Det er viktig å få klarlagt fakta og avgjøre hvem som har ansvaret for dette forferdelige angrepet, sier en av EUs utenrikspolitiske talspersoner.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail