Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen. Foto: Equinor

Kanonvekst for norsk olje i fjerde kvartal

Ferske tall fra SSB viser svak vekst i norsk økonomi i fjerde kvartal, mens Johan Sverdrup-effekten bidro til sterk vekst for oljebransjen.

Publisert

Fredag morgen publiserte Statistisk sentralbyrå (SSB) labre tall for norsk bruttonasjonalprodukt (bnp) for fjorårets fjerde kvartal, som viste en oppgang på 0,2 prosent for Fastlands-Norge, en stor oppbremsing fra 0,7 prosent kvartalet før.

Norsk økonomis store, positive, bidragsyter kom av det man kan kalle en ren oljefest i fjor høst.

Etter en nedgang i de fire foregående kvartalene, økte bruttoproduktet i petroleumsvirksomhet og utenriks sjøfart med hele 11,2 prosent i fjerde kvartal 2019, skriver SSB.

Den sterke veksten kom som følge av igangsettingen av driften på Johan Sverdrup-feltet i oktober i fjor.

Dette bidro til at Norges totale bnp, inkludert petroleumsvirksomhet, økte med 1,6 prosent i fjerde kvartal. For hele 2019 økte bnp med 1,2 prosent.

SSB skriver videre at petroleumsinvesteringene fortsatte å stige i 2019, med en økning med 13 prosent i 2019, og 5,5 prosent i fjerde kvartal. Samtidig falt bruttoinvesteringene i Fastlands-Norge med 0,4 prosent.

Lørdag 5. oktober 2019 startet produksjonen på Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen – det tredje største på norsk sokkel og den første gigantutbyggingen siden 1980-tallet. Hør alt om Norges nye gigantfelt i Sysla-podkasten Det vi lever av:

Del på
facebooktwitterlinkedinemail