Han trenger stål for å få fabrikken til å gå rundt. Nå har Inge Brigt Aarbakke sikret seg noen lastebiler med varer fra Italia før stålverkene stenger. Foto: Jan Inge Haga

Oljeservice-bedrift fikk hentet det siste stålet før Italia stengte

Flere bedrifter melder om fulle ordrebøker, men at de ikke vet om de får tilgang på nok råvarer. Aarbakke fyller opp biler på stålverk i Italia, som kommer seg til Bryne før det er for sent.


  • Erlend Skarsaune / Stavanger Aftenblad
Publisert

I oversikten Aftenbladet publiserte i dag over permitteringer innen oljerelaterte bedrifter, er det noen av bedriftene som står for de fleste av de 3404 tilfellene så langt.

Særlig er bedriftene som driver med modifikasjoner og vedlikehold offshore rammet.

Oljeleverandører innen for eksempel den mekaniske industrien – de som lager deler og utstyr – rapporterer om høy aktivitet og fulle ordrebøker. Her er koronakonsekvensene utfordringer med ansatte i karantene – og frykt for sykdomstilfeller.

– Produksjonen går for fullt. Denne måneden har vært en av de beste, og ordrereserven vår bare øker. Så det er litt vanskelig å vite helt hva som skjer, og om dette vil fortsette. Men det handler nok om at kundene våre må fullføre prosjektene sine, sier daglig leder Kåre Stokkeland hos Depro på Bryne.

Mandag fortalte Aftenbladet om at da Andre Wigand ikke kunne komme på jobb hos Aarbakke på Bryne, så fikk han utstyr sendt hjem så han kunne jobbe der.

Andre Wigand. Foto: Jon Ingemundsen.

Men også for maskineringsbedriften gir koronapandemien flere utfordringer. Aarbakke får mye av stålet levert fra Italia. Så kom beskjeden fra stålverkene at de på grunn av italienske restriksjoner kan ha åpent til og med onsdag – og så må de stenge ned.

– Det kunne selvsagt gi oss problemer på sikt. Nå har vi fått lasset på stål på lastebiler ved verkene i Italia og de kommer seg avgårde til Norge i tide, sier daglig leder Inge Brigt Aarbakke.

Han har selv akkurat kommet tilbake – fysisk – på jobb etter karantene etter en utenlandstur.

Lurer du på hvilke bedrifter som har permittert i Vestland? Sjekk BTs oversikt.

Rekordår

I fjor fikk fabrikken på Håland, Bryne sør, virkelig fart på sakene. Tilbake i 2017 var omsetningen nede i 421 millioner kroner. I fjor steg inntektene til 937 millioner kroner og i år er målet å nå 1,2 milliarder kroner.

Året startet knallgodt, har Aarbakke tidligere opplyst. Og selv med koronatiltak, en verdensøkonomi i fall og ansatte i karantene, har fabrikken så langt klart å holde trøkket oppe.

– Vi har fått inn 70 millioner kroner til i arbeid denne måneden, og vi har budsjett for å levere 100 millioner. Det ser ut som vi skal klare det. De ansatte har vært vanvittig flinke, sier Aarbakke.

Inge Brigt Aarbakke. Foto: Jon Ingemundsen.

Fredag kommer de nye stålforsyningene til Bryne. Aarbakke har allerede sikret seg lagerkapasitet på den gamle Brøyt-fabrikken (gravemaskineventyret fra Bryne) som ligger noen hundre meter vestover.

– Nå har vi stål til over en måned. Så håper vi at stålverkene i Italia kan starte opp igjen over påske, men det vet vi selvsagt ikke.

– Hvorfor stål fra Italia?

– Fordi de verkene leverer stålkvalitet som tilfredsstiller kravene vi har og er godkjent av oljeselskapene. Det er kunden vår som kjøper stålet i Italia, og så henter vi det. Dette betyr ikke at stålverket på Jørpeland ikke kan levere samme kvalitet, og det kan være et godt alternativ framover, sier Aarbakke.

Ståltrøbbel?

Også for RPT Production på Øksnevad går produksjonen som vanlig og alle er i arbeid. Men daglig leder Magne Nimki ser at det er på logistikkfronten de kan merke koronakrisen først.

– Nå stenger de ned i Italia, hvor vi får mye leveranser fra. Foreløpig sviver det hos oss, men ting endrer seg fra dag til dag, eller nesten fra time til time, sier han.

Reidar Kverneland er salgssjef for maskin- og utstyrsleverandøren Ravema i Stavanger-regionen. Fra kontoret på Bryne er han tett på maskineringsbransjen.

– Nå er det god aktivitet, men samtlige jeg har hatt kontakt med forteller at alt som heter investeringer blir utsatt. De fleste i denne bransjen har akkurat kommet seg på beina etter forrige krise og begynt å tjene penger igjen. Det var utrolig mange investeringer på gang, men nå er det stopp. Jeg tror vi må se til neste sommer før ting kommer skikkelig i gang igjen, sier Kverneland.

Også han tror at logistikk blir den neste utfordringen, selv om bedriftene har godt med arbeid som de i utgangspunktet vil flyte godt på.

– Tilgang på materialer, på for eksempel stål, blir den neste utfordringen. Vi får våre deler fra Tyskland, og det fungerer heldigvis fortsatt godt, sier Kverneland.

Men konsernsjef Kristian Rosenberg hos Sverdrup Steel er ikke så bekymret. Han leverer råvarer til blant olje- og gassindustrien, og tatt sine forholdsregler.

– Foreløpig er jeg ikke bekymret for at vi ikke skal kunne levere til våre kunder. Vi har lagre både i Asia og Europa, og alle er velfylte. Så vi mener vi kan stå i dette lenge, sier Rosenberg.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail