Kjell-Børge Freiberg var fornøyd da han ankom Ekofisk torsdag. Foto: Jon Ingemundsen

Nå er det 50 år siden Ekofisk ble funnet

Gigantfunnet var starten på oljealderen som endret Norge. Totalt har Ekofisk skapt verdier for om lag 2500 milliarder kroner.

Publisert

Ekofisk-funnet i 1969 markerer starten på det norske oljeeventyret. Funnet var det første på norsk sokkel som var stort nok til at det kunne bygges ut. I 1971 startet produksjonen på feltet som fortsatt lever i beste velgående og etter planen skal gjøre det fram mot 2050.

Mange tror funnet ble gjort lille julaften, men det er en myte (se faktaboks). Funnet utviklet seg gjennom hele høsten 1969, men den offisielle funndatoen er satt til 25. oktober.

Derfor reiste i går et knippe prominente representanter fra operatør ConocoPhillips, partnere og myndigheter til feltet for å markere at det er 50 år siden funnet ble gjort. Blant dem var konsernsjef Ryan Lance, avtroppende norgessjef Trond-Erik Johansen, påtroppende OD-sjef Ingrid Sølvberg, Vår Energi-topp Kristin F. Kragseth og olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp).

– Jeg gleder meg hver dag over å jobbe for denne næringen, men i dag er jeg litt ekstra stolt. Det vi markerer her, endret landet vårt. At noen fant Ekofisk for 50 år siden, har gitt oss enorme muligheter, sier Freiberg til Sysla.

– Det skjedde flere store ting i 1969. USA landet på månen, og vi fant olje. Ekofisk var vår månelanding, sier Freiberg.

– Historisk

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i bransjeforeningen Norsk olje og gass, peker på at dette er en spesiell uke på flere måter.

– Mandag tappet Mongstad den første oljen fra Johan Sverdrup, som skal produsere i 50 år. Og i dag er det 50 år siden Ekofisk ble funnet. Det er en historisk uke, sier Schjøtt-Pedersen.

[factbox id=1]

Det var Ocean Viking som fant Ekofisk. Foto: Scanpix

La grunnlaget for ConocoPhillips

Da Phillips fant Ekofisk på norsk sokkel, var det verdens største petroleumsfelt til havs. Feltet har ikke bare hatt stor betydning for Norge, men naturlig nok også for operatør ConocoPhillips.

– Ekofisk var det som gjorde oss til et stort selskap. Vi var en liten aktør fra Bartlesville i Oklahoma, men dette funnet satte oss på kartet, sier konsernsjef Ryan Lance.

– I dag sender vi folk hit fra hele verden for å vise hvordan feltet drives, sier Lance.

Norgessjef Trond-Erik Johansen følger opp:

– Ekofisk var med på å skape Philips Petroleum og har vært helt avgjørende. På et tidspunkt sto feltet for en tredjedel av selskapets produksjon. Feltet har betydd utrolig mye for oss, sier Johansen.

Den mørkeste hendelsen

Samtidig understreker han at selskapets mørkeste hendelse også skjedde her: Alexander Kielland-ulykken 27. mars 1980, der 123 mennesker mistet livet.

– Vi glemmer aldri det som skjedde med Alexander Kielland. Jeg har selv mange kolleger som mistet noen som sto dem nær den dagen. Ulykken er noe vi tar med oss hver dag når vi tenker sikkerhet og hvordan vi kan forbedre oss ytterligere, sier han.

Norgessjef Trond-Erik Johansen og Kjell-Børge Freiberg. Foto: Jon Ingemundsen

Langt fra land

Ekofisk-området består i dag av tre produserende felt: Ekofisk, Eldfisk og Embla. Nå produseres det om lag 180.000 fat oljeekvivalenter der – drøyt to tredjedeler på selve Ekofisk-feltet.
Utslippene er imidlertid også høye. Årlig slippes det ut 900.000 tonn CO2 fra feltene, men tallet er halvert de siste 20 årene.

Det gigantiske feltet ligger helt på grensen mellom norsk og britisk sektor av Nordsjøen. Flyturen dit tar halvannen time, noe som gjør Ekofisk til et av feltene som ligger lengst unna land.

Fra feltet blir oljen transportert i rør til Teesside nord i England. Terminalen ligger om lag 350 kilometer fra feltet, bare 50 kilometer mer enn avstanden til Stavanger. Gassen som blir produsert på Ekofisk, fraktes i rørledning til Emden i Tyskland og videre til det europeiske markedet.

Også for partnerne har gigantfeltet vært viktig. Kristin F. Kragseth er toppsjef i Vår Energi, som ble etablert da Eni Norge og Point Resources slo seg sammen i fjor.

– Ekofisk var hele starten for Eni i Norge, så vi hadde ikke vært her uten. Sånn sett har det jo betydd alt, sier Kragseth.

Ryan Lance og Ptil-sjef Anne Myhrvold. Foto: Jon Ingemundsen

2500 milliarder

Hadde det gått som de opprinnelige planene tilsa, ville Ekofisk vært stengt ned for lengst. Den opprinnelige levetiden var 17 år. Nye funn og teknologiske framskritt har imidlertid forlenget feltets levetid kraftig.

Blant annet er utvinningsgraden økt fra 17 til rundt 50 prosent, altså får man ut mye mer av petroleumsressursene enn tidligere. Nå er planen å produsere i ytterligere mange tiår.

Ekofisk har skapt enorme verdier gjennom sin levetid. Ved utgangen av 2018 var det produsert seks milliarder fat oljeekvivalenter der. Siden oppstarten har feltene i Ekofisk-området gitt inntekter på om lag 2500 milliarder kroner, målt i dagens kroneverdi. Til sammenligning tilsvarer det om lag en fjerdedel av det norske oljefondets verdi i dag. Skatt og avgifter fra feltet har utgjort om lag 1200 milliarder kroner.

– Det er så mye penger at det er vanskelig å beskrive. Da jeg var ordfører i Hadsel kommune i Vesterålen, åpnet vi nytt lokalsykehus. Det kostet 1 milliard. Det sier litt om dimensjonene her, sier minister Kjell-Børge Freiberg.

Mens Ekofisk var den første “elefanten” på norsk sokkel, er Johan Sverdrup den siste. Hør podkast om Sverdrup-feltet her:

Del på
facebooktwitterlinkedinemail