Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Danmark vurderer å avbryte lisensrunde

Danmarks statsminister Mette Frederiksen vil vurdere om de skal gå videre med en åttende lisensrunden eller ikke, etter press fra støttepartier som ønsker å stanse oljeleting.

Publisert

Danmarks statsminister Mette Frederiksen sier at regjeringen vil starte et arbeid med å vurdere hvorvidt landet skal gjennomføre eller avbryte en allerede annonsert lisensrunde.

Det skriver nyhetsbyrået Reuters fredag.

– Vi har startet arbeidet i regjeringen med å vurdere situasjonen. Når vi har grunnlaget vil vi konkludere om hvorvidt det vil bli en åttende lisensrunde eller ikke, sier Frederiksen til reportere på fredag.

Allerede fått søknader

Danske Energistyrelsen har uttalt at de har fått inn fire søknader i lisensrunden, fra Lundin, Total, Ardent Oil og MOL.

Mette Frederiksen. Foto: Socialdemokraterne

– Myndighetene har verken sett eller konkludert om søknadene. Saken klargjøres fortsatt, uttalte en talsperson for Energistyrelsen på fredag ifølge Reuters.

Under press fra støttepartier

Den nye regjeringen i Danmark har kommet under press fra sine støttepartier i parlamentet. Mette Frederiksen og Socialdemokratiet, som tilsvarer det norske Arbeiderpartiet, styrer en mindretallsregjering med støtte i parlamentet av Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Radikale Venstre.

Det er Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti som stiller krav til at lisensrunde skal avlyses.

– Av hensyn til klimaet skal den danske stat stenge for nye tillatelse til oljeselskaper som ønsker å ta opp olje og gass fra Nordsjøen, lyder en felles uttalelse fra de to støttepartiene, ifølge DR.

Opposisjonspartiet De Konservative oppfordrer regjeringen til å ta “en timeout” i lisensspørsmålet, men vil ikke avlyse den helt, skriver Berlingske.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail