NTB Scanpix

Børsfallet fortsetter

Oslo Børs hentet seg inn igjen, men ned over 5 prosent. På det meste var hovedindeksen ned over 10 prosent.

Publisert

Hovedindeksen på Oslo Børs endte med en nedgang på 5,34 prosent til 639,05 poeng mandag. Fallet kommer til tross for at regjeringen og opposisjonen mandag ble enige om en stor krisepakke til arbeidstakere og bedrifter.

Siden toppen ble nådd i midten av januar har børsen falt hele 35 prosent, det største krakket siden finanskrisen.

Det skjer mens internasjonale aksjemarkeder samt oljeprisen kollapser fullstendig.

Prisen på et fat olje faller også, og nordsjøoljen ble i 14.-tiden handlet nå til rundt 27,70 dollar per fat.

Også oljeprisen hentet seg noe inn mandag ettermiddag. Klokken 16.30 kostet et fat nordsjøolje 31 dollar.

Fallet smitter over på Wall Street, hvor handelen ble stanset automatisk bare sekunder etter at de amerikanske børsene åpnet. Den brede samleindeksen S&P 500 raste mer enn 8 prosent fra start, som utløste automatisk handelsstans.

Etter en femten minutters pause åpnet børsene igjen, og Wall Street fortsatte å falle.

New York-børsene stupte mandag, og den industritunge Dow Jones-indeksen falt med 12,9 prosent, den største nedgangen på en dag siden 1987.

Den bredt sammensatte S&P 500-indeksen falt med 12 prosent, mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt med 12,3 prosent.

Dow Jones-indeksen har bare to ganger tidligere falt like mye som den gjorde mandag, 19. oktober 1987 da den stupte 22,6 prosent og 28. oktober i 1929 da den falt med 13,5 prosent.

Kollapsen i finansmarkedene skjer etter at Den amerikanske sentralbanken (Fed) søndag kveld norsk tid valgte å kutte renten helt ned til null utenom ordinært møte, samtidig som en heftig oljepriskrig pågår mellom Saudi-Arabia og Russland.

Olje- og finansaksjer rammet hardest

Oljeprisraset fører til at oljetunge aksjer faller på Oslo Børs mandag. Blant de største taperne var DNB, Telenor, Yara og Aker BP.

Også finansselskapene blir rammet hardt. Shippingsektoren endte ned 6,6 prosent. Energisektoren falt 3,3 prosent, og sjømatsektoren var ned 2,5 prosent.

I forrige uke stupte oljeprisen nær 25 prosent. Bakgrunnen var lavere etterspørsel som følge av koronaviruset, i tillegg til konflikten mellom Russland og Saudi-Arabia. Partene kom ikke til enighet under det forrige Opec pluss-møtet, noe som senere eskalerte seg til å bli en full priskrig.

Onsdag sa Saudi-Arabia at de ville produsere 13 millioner fat olje hver dag, opp fra tidligere nivåer på rundt 10 millioner far hver dag, ifølge britiske The Guardian.

– Oljesjokk

– Det store spørsmålet er om vi har forstått koronaviruset, og om vi håndterer vi det på den rette måten, påpeker Schieldrop.

Han peker på at Norge har håndtert koronakrisen veldig forskjellig fra Sverige og Storbritannia.

– Storbritannia mener man ikke bør isolere hele samfunnet samtidig, som andre europeiske land gjør, og heller isolere eldre mennesker. Det er to veldig forskjellige metoder som får veldig forskjellige konsekvenser, sier han.

Børsfallet fortsetter i Europa

Nedgangen fortsetter på de europeiske børsen..

I London falt FTSE-100-indeksen med 4 prosent, mens CAC-40-indeksen i Paris falt med 5,75 prosent og DAX-indeksen i Frankfurt falt med 5,3 prosent.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail