NTNU i Trondheim er i ferd med å revurdere og endre porteføljen av studier. Petroleumsfagene er ikke lenger like attraktive. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Antall petroleumsstudenter på NTNU er halvert – igjen

I 2018 gikk 77 petroleumsstudenter ut fra NTNU, drøyt halvparten av hva det var i 1999. Det har vært lavt før etter finanskrise, nå får klimakrise skylden.


  • NTB
Publisert

OBS – denne saken er feil. Antall petroleumsstudenter på NTNU er ikke halvert, tvert om har tallet økt. Sysla har nå publisert en ny versjon av denne saken, og beklager at vi har viderebrakt feile tall. Slik forklarer NTNU fadesen:

«Vi har nå gjort en grundigere analyse slik at tallene fra 1999 og 2018 kan sammenlignes. I 1999 uteksaminerte NTNU 60 studenter innen 5-årig sivilingeniør og 2-årig internasjonal master i Petroleumsfag, og ikke 137 som vi gikk ut med først i denne saken. Dette innebærer at NTNU IKKE har opplevd en stor reduksjon i antall uteksaminerte kandidater innen petroleumsfag”, skriver dekan Olav Bolland i en epost til NTB på vegne av rektoren.

Dermed har antall petroleumsstudenter altså økt i perioden.

– NTNU beklager sterkt denne feilen, skriver Bolland.

Skolen opplyser at årsaken til feilen er at man har sammenlignet tall som ikke var direkte sammenlignbare. Les den nye versjonen av denne artikkelen her:

  • Antall petroleumsstudenter på NTNU ikke halvert likevel – antallet har økt

NTNUs nye rektor Anne Borg sier til Adresseavisen at det ser ut til at klimakrisen gjør at petroleumsstudiene ikke er like attraktive. Mens 137 petroleumsstudenter ble uteksaminert i 1999, var tallet 77 i 2018.

Forrige bunnivå på 76, etter finanskrisen i 2009, tok seg fort opp med optimismen etter funnet av Johan Sverdrup i 2010, og i 2012 ble 132 studenter uteksaminert.

Siden er antallet gått nedover.

Borg ser en sammenheng med klimakrisen og det grønne skiftet, og nå rigger NTNU seg for en framtida med søkelys på bærekraft. Universitetet er i ferd med å revurdere og endre porteføljen av studier.

– En slik gjennomgang av studiene har vi ikke hatt siden 1990-tallet. Vi har hatt energi- og miljøstudiet i mange år, men vil nå se på studiesammensetningen som helhet, både de samfunnsvitenskapelige og teknologiske studiene, sier Borg.

Hvordan oljebransjen skal klare å rekruttere unge i fremtiden har også vært tema i Sysla-podkasten Det vi lever av. Du kan høre episoden her:

Del på
facebooktwitterlinkedinemail