Robothunden Spot har fått jobb – på et produksjonsskip i Norskehavet. Roboten er laget av Boston Dynamics, og den skal tas i bruk av operatøren Aker BP. Foto: Boston Dynamics

Robothunden Spot har fått fast jobb på Skarv-feltet

Robothunden som har fått arbeid på Skarv-feltet i Norskehavet, vekker oppsikt i en rekke land. Bak ligger en teknologisk utvikling som går raskere enn de fleste spådde.


  • Per Anders Johansen/ Aftenposten
Publisert

Robothunden Spot skal gå rundt og lukte, lytte og se hva som skjer på produksjonsskipet «Skarv», om lag 210 kilometer ut i Norskehavet. Hunden kommer til på steder på produksjonsskipet som er vanskelig tilgjengelig.

Og i motsetning til mennesker blir den aldri sliten, skriver Aftenposten.

– De blir aldri trette. De har større evne til å tilpasse seg og samle data, sa Kjetel Digre i Aker BP til nyhetsbyrået Bloomberg.

Forrige uke ble robothunden vist frem på et PR-arrangement i Oslo i regi av Kjell Inge Røkkes Aker BP, som er operatør på Skarvfeltet.

Siden har historien om Spot som skal gå vakt på den norske FPSOen, gått verden over, blant annet i Kina, India og USA.

Bak ligger en teknologisk utvikling som nå går raskere enn tidligere anslått.

Robothunden Spot skal settes i arbeid på FPSO-fartøyet (floating, production, storage and offloading) «Skarv» i Norskehavet. Feltet kom i produksjon i desember 2012, og har en forventet levetid på 25 år, ifølge operatøren Aker BP. Foto: Aker BP

Spot holder vakt, Ada behandler søknader

Robothunden Spot, som er utviklet av selskapet Boston Dynamics, er et av mange eksempler på hvordan automatisering rykker inn i norsk arbeidsliv.

Den firebeinte robothunden Spot ble presentert som en av flere roboter og droner som Aker BP skal teste på Skarv-feltet.

Robotsystemene skal gjøre offshore-operasjonene tryggere, mer effektive og mer bærekraftige, skriver Aker BP i presentasjonen av sin nye medarbeider. For olje- og offshoreselskaper over hele verden vil dette være avgjørende i konkurransen om å kutte kostnader de neste årene.

Kjetel Digre i Aker BP har fått en ny medarbeider – robothunden Spot.Foto: Stian Lysberg Solum/ NTB scanpix

Hvor mange jobber vil Spot og andre roboter ta?

En tredjedel av norske arbeidsplasser kan bli borte frem til 2030, anslo en rapport laget for Kunnskapsdepartement i 2015. I høst konkluderte Teknologirådet at hver tredje jobb i Norge vil bli påvirket av utviklingen.

På den andre siden viser en stadig lavere arbeidsledighet at frykten for at roboter tar folks jobber, har vært overdrevet, ifølge Verdensbanken.

Og en rapport fra OECD anslår at bare 5,7 prosent av jobbene i Norge vil forsvinne, mens 25,7 prosent av arbeidsplassene vil bli betydelig forandret.

Tallene kan tyde på at norsk arbeidsliv allerede er så effektivisert, at langt færre jobber står i fare sammenlignet med andre OECD-land.

Bildet er en skjermdump fra lanseringen av robothunden Spot i høst. Roboten leveres av selskapet Boston Dynamics. Foto: Boston Dynamics

Lukter gasslekkasje og lytter etter maskinfeil

Robothunden Spot har sensorer og kameraer, som blant annet kan oppdage gasslekkasjer eller tilløp til brann (se video under).

Den kan også høre hva slags lyder som maskiner og utstyr på plattformen lager. Dataene som Spot samler inn, kan analyseres for å oppdage om noe er galt, skriver Tek.no og Computerworld.

En populær video som ble laget da roboten ble lansert i høst, viser hvordan Spot har lært å åpne dører ved å dra ned håndtaket, og raskt legge en pote i dørsprekken.

Da bladet Verge testet robothunden i september, fikk journalistene beskjed om å holde seg to meter unna for ikke å bli truffet, for eksempel hvis den skulle snuble i trapper.

Robothunden skal inntil videre bare operere i miljøer hvor det ikke er andre mennesker.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail