Kjell Inge Røkke er storeier i Aker Solutions. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Øker inntektene og sikter mot lavere klimautslipp

Topplinjen til Aker Solutions økte med seks prosent i fjorårets siste kvartal, men driftsinntektene falt. Nå vil selskapet investere i grønt.

Publisert

Høy aktivitet for både norske og internasjonale kunder førte til en sterk omsetningsvekst i 2019, skriver Aker Solutions i kvartalsrapporten sin fredag morgen.

Til sammen omsatte oljeserviceselskapet for 29 milliarder kroner i fjor, det meste siden 2015, og en økning på 30 prosent over de siste to årene.

For kvartalet sett under ett endte omsetningen på 7,3 milliarder kroner. Samtidig falt driftsinntektene noe til 2,2 milliarder kroner.

Videre har selskapet brukt kvartalet på investeringer i digitalisering- og lavkarbonløsninger, i henhold til den nye bærekraftige planen «20/25/30», hvor de sikter mot at nesten halve omsetningen skal være «grønn» innen 2030.

Vil redusere utslipp

– Leveringen av kostnadseffektive lavkarbonløsninger er i hjertet av våre tilbud ettersom kunder ser etter flere måter å redusere deres karbonavtrykk på, sier toppsjef i Aker Solutions, Luis Araujo, i en pressemelding.

Han trekker frem karbonfangst, elektrifisering av produksjonsfasiliteter, havvind, subsea gasskompresjon og ubemannede oljeplattformer som eksempler på arbeid selskapet vil utføre gjennom den nye planen.

– Dette har potensiale til å betraktelig redusere og fjerne våre karbonutslipp, sier Araujo.

Tidligere har selskapet varslet planer om å utvikle en flytende vindfarm med kapasitet på 500 megawatt, i samarbeid med EDP Renewables, i Sør-Korea. I tillegg vil Aker Solutions jobbe med elektrifiseringen av Troll-feltene og drive karbonfangst i Nederland og Norge.

Sikter mot langsiktig vekst

Aker Solutions skriver i kvartalsrapporten at markedet holder seg aktivt, men også svært konkurransepreget.

Per dags dato byr selskapet på kontrakter til en samlet verdi på 60 milliarder kroner, og forventer å lande flere kontrakter over de neste seks til ni månedene.

– Over lengre tid forventer vi en økning i global energietterspørsel og at vi vil få godt betalt for våre investeringer i lavkarbonløsninger, skriver selskapet i dagens børsmelding.

Ledelsen venter at omsetningen for 2020 vil ligge på rundt 2018-nivåer, altså noe lavere enn fjorårets tall.

Aker Solutions vil investere stort i blant annet havvind, i et forsøk på å redusere sine karbonutslipp. Flere land som Tyskland og Storbritannia har allerede satset hardt på havvind. Hva med Norge?

Dette er tema i Sysla-podkasten Det vi lever av:

Del på
facebooktwitterlinkedinemail