Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank. Arkivfoto: Jon ingemundsen.

– Oljeprisfallet vil øke presset på leverandørene

Nå kan det bli nye kostnadskutt, tror sjeføkonom Kyrre M. Knudsen.


  • Ola Myrset/ StavangerAftenblad
Publisert

Uken startet med et smell for norsk økonomi. Allerede natt til mandag stupte oljeprisen. Bunnen ble nådd på 31 dollar. Rundt klokken 12 og utover dagen var prisen drøyt 35 dollar. Det innebærer et fall på rundt 20 prosent.

Og da Oslo Børs åpnet klokken 9.00, falt hovedindeksen umiddelbart med 12 prosent. Etter hvert hentet den seg noe inn igjen. Seks timer senere var det samlede fallet drøyt 7 prosent.

– Blåmandag! sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SR-Bank til Aftenbladet.

– Det er sjelden vi ser slike bevegelser i markedene. At oljeprisen faller så mye, er voldsomt, sier Knudsen.

– Dette skaper enda mer press på leverandørene. Det er vanskelig å se for seg at et så dramatisk fall ikke gir ringvirkninger nedover hvis det vedvarer, sier Knudsen.

Leverandørene er allerede under betydelig press. Da oljekrisen begynte i 2014, kuttet oljeselskapene kostnader og investeringer. Det var leverandørene som måtte ta de største kuttene.

Fortsatt merker de etterdønningene. Mange bedrifter sliter med lønnsomheten og tjener ikke nok til å opprettholde en sunn økonomi.

– Oppmerksomheten rundt kostnader vil nok bli enda sterkere framover, sier Knudsen.

Tåler lav oljepris

At kostnadene er kuttet kraftig de siste årene, mener han uansett er en stor fordel nå som oljeprisen har falt kraftig.

– Det betyr at Norge isolert sett tåler en ganske lav oljepris. Få nye prosjekter trenger mer enn 35 dollar for å være lønnsomme, sier Knudsen.

Han tror ikke oljeprisfallet får store følger for investeringene på norsk sokkel i det korte bildet.

– Det tar lang tid å planlegge og bygget ut prosjekter. Derfor er ikke aktiviteten så følsom for oljepris på kort sikt, sier sjeføkonomen, som peker på at skiferolje i USA er mer utsatt, fordi det der er langt kortere vei fra beslutning til produksjon.

– Overraskende

Det er flere grunner til at oljeprisen har falt. Koronaviruset sendte allerede i vinter prisen nedover som følge av lavere aktivitet i verdensøkonomien. Og fredag ble det brudd i forhandlingene mellom Opec-landene og Russland om å kutte produksjonen for å holde oljeprisen oppe.

Dermed kan det bli full priskrig når dagens kuttavtale utløper i slutten av mars.

– Det er egentlig litt vanskelig å forstå. Alle er tjent med høyere pris, og derfor er dette overraskende. Det naturlige er at partene kommer sammen igjen og fortsetter forhandlingene, sier analytiker Tore Guldbrandsøy i Rystad Energy.

Hvis det ikke blir enighet, og oljeprisen forblir lav, vil det etter hvert gå ut over investeringene, mener han.

– Dermed kan det på lang sikt gå ut over prosjekter på norsk sokkel, sier Gulbrandsøy.

Tror på prisoppgang

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika tror følgene kan bli dramatiske.

– Jeg tror ikke det er en ny krise, men dette fremskynder forvitringen av oljebransjen. Forvitringen er tydelig i tallene for feltutbygging nå, men lav oljepris og høyere risiko akselererer oppbremsingen, sier Andreassen til Sysla.

Kyrre M. Knudsen regner med at oljeprisen vil stige igjen etter hvert.

– Jeg tror den er høyere om et år enn i dag. Nå er markedet helt i villrede, sier han.

– Det er litt finanskrisefølelse i markedet. Så vet vi jo ikke hvor det ender. Ting kan bli både bedre og verre, sier Knudsen.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail