Foto: Statoil

– Åpner nye muligheter på hele sokkelen

Publisert

To og et halvt år etter prosjektstart er produksjonen i gang på Smørbukk Sør Extension.

Aldri før har det blitt produsert olje og gass fra så tette formasjoner med normalt trykk på norsk sokkel. Ved hjelp av lange reservoarseksjoner og nye teknologiske løsninger, hentes det her opp hydrokarboner fra et reservoar like tett som keramikkfliser.

41 dollar fatet
Dette er et pionerprosjektet som åpner for utbygging av flere liknede områder.

– Prosjekter med break even under 50 dollar fatet er et uttalt mål for Statoil. Ved beslutning lå Smørbukk Sør Extension på 46 dollar fatet, men kostnadsbesparelser gjør at vi nå ligger på 41 dollar fatet. Det betyr lønnsomhet selv i dagens marked, sier oppdragsleder Ove Andre Pettersen i Statoil til Offshore.no.

– Den største oppsiden er likevel mulighetene som dette gir, både i det aktuelle området og på hele resten av norsk sokkel. Tette reservoarer finnes overalt, og dette prosjektet åpner for nye teknologiske og økonomiske vurderinger på mange eksisterende og nye felter.

Fishbones
Hovedløsningen for slike tette formasjoner er å bore lange horisontale reservoarseksjoner. På Smørbukk Sør Extention er det boret en produksjonsbrønn med to grener som totalt gir cirka 5200 meter med reservoareksponering.

I tillegg prøves den såkalte «fiskebensteknologien» ut for første gang på norsk sokkel for å øke produksjonen ytterligere. Denne teknologien går ut på at ca 150 «fiskeben» bores 10-12 meter ut av brønnløpet ved hjelp av roterende turbiner.

–Dette er et viktig skritt i uttesting og anvendelse av en teknologi som gjør det mulig å øke utvinningen fra veldig tette reservoarer hvor oppsprekking ikke er en aktuell metode. Erfaringene med lange brønner i tette formasjoner og «fiskeben» åpner opp for flere nye prosjekter på Åsgard feltet og ellers på norsk sokkel, sier leder for petroleumsteknologi på Åsgard, Mari Skaug.

Hurtigutbygging
Utbyggingen av Smørbukk Sør Extension består, i tillegg til brønnene, av en ny havbunnsramme koblet

opp til eksisterende infrastruktur på Åsgard-feltet med to rørledninger, samt en ny kontrollkabel til Åsgard A. Utbyggingen startet i mars 2013 og er gjennomført i henhold til Statoils fasttrack-prinsipper.

– Statoil har investert enorme summer i infrastruktur, og gjenbruk av denne er viktig. Smørbukk Sør Extension tar i bruk både Åsgard A, Åsgard Transport og eksisterende templater på havbunnen. Dette er nøkkelen til å få lønnsomhet i slike IOR-prosjekter, sier Pettersen.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail