Styreleder Bijan Mossavar-Rahmani i DNO. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

DNO leverte rekordår. Nå må oljeselskapet nedbemanne

Aldri før har DNO hatt høyere omsetning enn i 2019. Nå kuttes stillinger, investeringer og utbytte.


  • Erlend Skarsaune / Stavanger Aftenblad
Publisert

Årsrapporten for 2019 er lystig lesing for DNO. Omsetningen økte til rekordhøye 971,4 millioner dollar, opp fra 829,3 millioner kroner året før. Oljeselskapet økte produksjonen til 127.000 fat i snitt hver dag, rundt 10.000 mer enn i 2018.

DNO vendte for alvor tilbake til norsk sokkel gjennom oppkjøpet av Faroe Petroleum. Overskuddet for 2019 ble en god del lavere enn 2018 – 75,6 millioner dollar mot 376,8 millioner – men viser blant annet høyere letevirksomhet og nedskrivinger som forklaringer.

Men med koronapandemien hjelper det lite å vise til et rekordår. Nå vil selskapet kutte i 2020-budsjettet med 30 prosent – eller 300 millioner dollar – for å stå sterkere i møte med det usikre markedet og oljeprisfallet viruset bidrar sterkt til.

DNO varsler at selskapet allerede har tatt grep med å utsette boring og kapitalkrevende prosjekter, og heller konsentrere seg om hovedaktiviteten Kurdistan.

Oljeselskapet har også satt i gang med nedbemaning og vil ikke betale utbytte for første halvdel av 2020. DNO skal også diskutere kostnadsreduksjoner med leverandører og legger nye prosjekter på is.

Utøvende styreleder Bijan Mossavar-Rahmani uttaler at selskapet tidligere har vist at det klarte å komme seg opp igjen etter ISIS-uroen, og det skal klare å øke produksjonen nok en gang så snart pandemien er under kontroll.

DNO-aksjen har falt over 70 prosent på Oslo børs i år, og over 60 prosent den siste måneden.

Les også: Eldar Sætre om kaos, ro og ros – og bonus-nei

Del på
facebooktwitterlinkedinemail