Bjørn Rygg er kjent for å være en gründer som starter opp selskaper i et voldsomt tempo – og dermed skaper arbeidsplasser. Nå gjør koronakrisen at han må permittere. Foto: Fredrik Refvem

Industrigründer Bjørn Rygg: – Nå handler det om å overleve

Han har 1000 ansatte i sving i 29 selskaper – og har selv over 140 roller i næringslivet. Bjørn Rygg er kjent for å være en offensiv og frisk gründer, men nå kommer selv ikke han utenom permitteringer.


  • Kjell-Ivar Gilje Grøndal / Stavanger Aftenblad
Publisert

– Det handler om å holde hjulene i gang så godt vi kan, og det handler om å sikre arbeidsplassene til folk. Ja, det handler om å overleve, sier en litt andpusten Bjørn Rygg etter å ha gjennomført tre styremøter i løpet av noen få timer.

– Tøft innenfor oljeservice

For nå er det krise. Virkelig krise. Koronaviruset er i ferd med å sette en hel verden ut av spill, og den har for lengst nådd Randaberg-mannen og hans konsern BR Industrier som har 29 selskaper og rundt 1000 ansatte under sin paraply.

– Vi har dessverre måttet permittere 25 ansatte og vi har sendt ut varsel til rundt 180. Tiden vil vise om det blir flere, sier Rygg til Aftenbladet.

– Hvor er det dere merker krisen best?

– Vi har faktisk områder nå hvor det er god gang, og det er veldig kjekt. Men innenfor oljeservice har vi store utfordringer. Der jobber vi knallhardt for å tilpasse oss en ny hverdag.

– Hva gjør dere helt konkret?

– Vi har et ekstremt fokus på å sikre fordringene. Det vil være helt på trynet om de skal velte oss nå – selv om det er unntakstilstand. Enn så lenge ser det bra ut, svarer Rygg, som var 13 år da han bestemte seg for å bli gründer.

I 2016 kjøpte Bjørn Rygg den gigantiske Dale-eiendommen for 31,5 millioner kroner sammen med Thor Steinar Sandvik. Nå eier Rygg den alene. Foto: Fredrik Refvem

Kjøper for å bygge opp

Som 21-åring slo han seg opp som traktorreparatør og etter hvert forhandler av landbruksmaskiner. Tidlig på 2000-tallet gikk han inn i oljeservice da han kjøpte opp et skakkjørt leverandørselskap. Dermed ble Rygg en del av den elleville oljeoppturen som preget regionen fram til nedturen i 2014.

De siste årene har han både kjøpt opp – og startet – en rekke selskaper i et voldsomt tempo – ofte selskaper som har ligget nede for telling.

– Vi har tre stålverk sammen med Brødrene Nordbø i Norge og Sverige som vi holder på å reetablere. Utfordringer er det altså nok av, sier Rygg.

– Lags oss til for dyre vaner

– Du ser mørkt på situasjonen nå?

– Mørkt og mørkt. Jeg mener først og fremst at dette viser at vi er grassat sårbare. Og det er vi fordi vi har levd så enormt godt så enormt lenge. Et skyhøyt lønnsnivå har ført til at vi har har lagt oss til ekstremt dyre vaner hvor vi kjøper alt slags tull og tøys vi ikke trenger.

Det tror Rygg det kan bli en endring på i kjølvannet av koronakrisen.

– Dette kommer til å endre folks tankesett fundamentalt. Nå har det vært slik at folk skal gjøre alt mulig, men i framtiden tror jeg vi blir mer nøkterne alle sammen. Kanskje blir vi litt mer glade i landet vårt og kanskje blir vi litt mer glade i arbeidsplassene våre.

Har tro på framtiden

Virksomheten til Bjørn Rygg og konsernet BR Industrier er delt inn i fire «divisjoner»: Olje og gass, produksjon/overflatebehandling, landbruk og eiendom. Innenfor disse «divisjonene» finnes en rekke selskaper som i sum kaster godt av seg. 2018 ble et strålende år med over 4 milliarder i omsetning og et resultat før skatt på 265 millioner.

Tallene for i fjor er ikke offisielt klare, men trolig vil årsregnskapet vise en omsetning på 3 milliarder og et resultat før skatt på rundt 100 millioner.

– Jeg klarer ikke å tenke så mye på tall og resultater nå, men jeg har tro på framtiden og på at vi skal komme gjennom krisen. Flinke folk vil alltid få det til. Men vi trenger å våkne opp og se hva vi bruker tiden og pengene våre på, sier Bjørn Rygg før han haster videre i nytt styremøte.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail