Aftenposten besøkte, sammen med blant annet Jonas Gahr Støre, Lofoten Sea Weed i april tidligere i år. Bedriften gjør om tang og tare til gourmetprodukter. Foto: Olav Olsen

Disse næringene har NHO troen på for fremtidens Norge

Hvilke næringer kan sikre verdiskapning i Norge i fremtiden? Første rapport i NHO-prosjektet Veikart for fremtidens næringsliv peker på en rekke muligheter.


  • Marthe Øvergård/Aftenposten
Publisert

Oljeinntektene vil synke, vi må tilpasse oss klimautfordringer og flere jobber vi har i dag, vil forsvinne. Derfor kartlegger NHO hvilke muligheter som finnes i Norge og hvilke fortrinn vi har som kan gjøre oss bedre enn andre land, skriver Aftenposten.

Bedrifter en del av klimaløsningen

Onsdag under Arendalsuka presenterer NHO og Sintef første del av prosjektet.

– Vi mener bedriftene er en del av løsningene på de klimautfordringene vi står overfor. I løpet av de neste tiårene må vi skape hundretusenvis av klimavennlige jobber, sier Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO.

I dag leverer Norge deler av verdikjeder, men mye av verdiskapningen skjer utenfor våre grenser. Vi eksporterer ubehandlet laks til utlandet i stedet for å bidra i flere ledd i verdikjeden.

NHO og Sintef ser derfor på hvilke nye verdikjeder vi i større grad kan være med fra oppstart til sluttprodukt.

I den ferske rapporten er det seks felter Sintef mener Norge har gode muligheter for å gjøre det bra.

Her er noen av de 24 mulighetene det pekes på i rapporten:

1. Bærekraftig mat fra havet

Vi kan også bruke tang og tare for å utvinne energi. Gjennom bioraffinerier kan disse plantene omgjøres til gass, som igjen kan brukes til å lage blant annet bioplast.

Hør vår podkast om hvilke oppdrettsarter vi bør satse på i fremtiden. Svart kan finnes lenger nede i næringskjeden enn der vi satser i dag:

2. Fornybar energi:

I Sintefs anslag er verdiskapningen knyttet til batterier i dag rundt 800 millioner, med 100 arbeidsplasser. Men de anslår at verdiskapningen kan stige til 10 milliarder kroner og 700 arbeidsplasser i 2030, hvis det blir lagt til rette for dette.

Men å starte opp gruvedrift i Norge er ikke alltid like populært. Deponering av avfallsmassene er ofte det som debatteres mest. Ifølge rapporten kan vi utnytte mer av overskuddsmassene i stedet for å deponere dem. Det kan blant annet brukes som plantenæring, lage keramiske produkter og glass.

3. Smart og grønn transport:

De mener også at det ligger mange muligheter i nye måter å transportere varer på. I de store byene reduseres mulighetene for å kjøre bil og vi må derfor finne mer miljøvennlige måter å frakte varer på.

Skipsfarten øker, men utslippene må ned. Batterier skal være en del av løsningen. Derfor skal enorme batteripakker nå ombord på norske skip. Hør vår podkast her:

4. Gjenvinning av råstoff:

Les hele rapporten her.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail