Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebanken 1 SR-Bank. Foto: Jarle Aasland

Tre av fire oljebedrifter i Rogaland tror på vekst

Mer enn tre av fire oljebedrifter tror på økonomisk vekst også i 2020 – stikk i strid med tidligere analyser, viser det ferske konjunkturbarometeret til Sparebank 1 SR-Bank.


  • Tor Dagfinn Dommersnes/Stavanger Aftenblad
Publisert

77 prosent av de bedriftene som har mer enn en tredel av omsetningen sin innen oljesektoren tror på økonomisk vekst i 2020.

– Dette er svært overraskende. Mange har snakket om at nedturen nå vil komme, men undersøkelsen vår tyder på det motsatte, sier sjeføkonom Kyrre Martinius Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank til Aftenbladet.

Forventninger om vekst har steget jevnt gjennom hele 2018 og 2019.

– Denne gangen var vi veldig spente på resultatet. Ville den varslede nedgangen på norsk sokkel slå ut i 2020? Og global uro, brexit og handelskrig? Svaret er nei, og Rogaland seiler opp som det mest optimistiske fylket.

Tallene gjør at SR-Bank nå er styrket i troen på at Norges Bank setter opp renten på sitt neste rentemøte den 19. september.

– Gledelig!

SR-Bank sitt konjunkturbarometer bekrefter dermed den nylig publiserte undersøkelsen til Sparebanken Vest om at optimismen i oljen er skyhøy.

SR-Bank sitt barometer måler forventningene 12 måneder fram i tid, mens Sparebanken Vest ser seks måneder fram.

– Det er svært gledelig at oppturen fortsetter, sier Knudsen. – Det kan være flere årsaker. En av dem er den svake kronen som gjør at bedriftene eksporterer mer, og trolig også til nye markeder.

Økt innvandring

Ifølge Knudsen vil bedriftene nå få problemer med å skaffe nok folk. Barometeret viser at 66 prosent av bedriftene i Rogaland skal oppbemanne de neste 12 månedene. I Hordaland er tallet 58 prosent og i Agder 61 prosent.

– Ledigheten er svært lav i Rogaland nå, så det er åpenbart at bedriftene må hente folk utenfra. Forrige gang Rogaland trengte arbeidskraft , i årene 2011 og 2012, var arbeidsledigheten høy i Oslo og mange flyttet vestover. Nå er ledigheten relativt lav i hele landet, og derfor tror vi at mange bedrifter må hente arbeidskraft i utlandet.

Flere briter?

Knudsen peker på at det britiske pundet, trolig på grunn av brexit-uroen, ikke har styrket seg like mye mot den norske kronen som euro og dollar.

– Dette kan bidra til at flere briter vil vurdere Norge. Tidligere har det som kjent kommet svært mange polakker hit, men økonomien i Polen er i sterk bedring og mange polakker har flyttet hjem igjen.

Konjunkturbarometeret viser også at det er 21.875 flere jobber i Rogaland i dag enn det var 1. kvartal 2017.

Del på
facebooktwitterlinkedinemail