900 personser blir permittert fra Beerenberg, som har sitt hovedkontor på Kokstad. Foto: Tor Høvik

Næringslivet er snudd på hodet

Uken vi legger bak oss har virkelig vært en for historiebøkene.

Publisert

De strenge nedstengningstiltakene fra regjeringen har slått innover næringslivet som en tsunami.

Når store deler av landet stenger ned stopper inntektene for mange bedrifter, og fører til full krise.

Aldri før har så mange blitt permittert på så kort tid, og listen over selskaper som permitterer virker å bli langt som et vondt år.

Bare denne uken har selskaper som STS, Beerenberg, Hurtigruten og Kaefer Energy varslet permitteringer.

I denne saken kan du lese om Ingrid Solheim, som har permittert 400 og nå sender varsel til seg selv.

Oljeprisen er nå lavere enn etter det bratte oljeprisfallet i 2014. Erfaringen fra den gang har forberedt selskapet på situasjonen de nå står i, sier Ingrid Solheim, administrerende direktør i StS. Foto: Rune Sævig

Dropper bonuser og utbytte

Equinor-sjef Eldar Sætre, som har ansvar for 20.000 ansatte, er en av mange som sier han aldri har vært i nærheten av å oppleve noe lignende.

Han skryter av sine ansatte – og sier fra seg millioner i bonus for i år.

Finanstilsynet har oppfordret selskaper og banker til å revurdere utbetalingen av utbytte, for å ha penger på bok i den kommende økonomiske krisen i norsk og internasjonal økonomi.

Kværner var blant selskapene som tidlig varslet at de ville følge dette rådet, og i tillegg redusere lønn til administrerende direktør med 10 prosent og donere fem millioner kroner til Stord og Verdal kommune.

Fra opptur til krise

Koronakrisen kan virkelig sies å ha kommet som et sjokk, etter et 2019 preget av optimisme.

Mange selskaper, som DNO, trodde de endelig var kommet seg ovenpå etter oljekrisen i 2014, og hadde rekordhøy omsetning i fjor.

Nå kuttes stillinger, investeringer og utbytte.

Korona fører også til store praktiske utfordringer i næringslivet.

Offshorerederiet Solstad Offshore måtte denne uken avbryte mannskapsskifte på grunn av viruset, mens Equinor måtte chartre et fly for å få hjem ikke-kritisk personell fra Brasil.

Mange utenlandske arbeidere er allerede blitt sendt hjem, og sjømatanalytiker Finn-Arne Egeness i Nordea tror at den norske kronens fall kan føre til at færre utenlandske arbeidere vil jobbe i Norge.

Den norske kronens fall kan føre til at utlendinger ikke vil jobbe i den norske fiskeindustrien. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

Kan bli mer laks i merdene

Selv om det fortsatt er store etterspørsel etter norsk laks, har utfordringer i flytrafikken til Asia og USA eskalert denne uken.

Nærings- og fiskeridepartementet er også bekymret for at det skal oppstå forsinkelser i transport til markedene i Europa, og vurderer nå la oppdretterne å ha laksen stående lenger i sjøen.

Fredag ettermiddag melder iLaks av logistikk og transportutfordringene tårner seg for lakseselskapene, og at det går hardt utover lakseprisen.

Vi går inn i helgen med en gladnyhet helt til slutt, for i dag ble det klart at kinesiske myndigheter sier ja til å importere fiskemel og fiskeolje fra Norge.

27 norske aktører er godkjent for eksport til Kina fra nå og i fem år framover. Produktene brukes blant annet til fôr for oppdrettsfisk, som det satses stort på i Kina.

Norske bedrifter eksporterte i fjor fiskemel og fiskeolje til en verdi av rundt 1,5 milliarder kroner.

Mest lest denne uken:

1. Beerenberg permitterer 900 ansatte

2. Equinor innfører 21 dagers offshoreperiode

3. Stena Line legger ned danskebåten

Hver fredag oppsummerer vi ukens viktigste nyheter. Meld deg på vårt nyhetsbrev, og få det rett i innboksen din!

Del på
facebooktwitterlinkedinemail